За оцінкою ООН, близько 1,7 мільярда людей можуть зіштовхнутися з бідністю та голодом через порушення продовольчої безпеки внаслідок повномасштабної війни, розв’язаної рф проти України.

Однак, агресор продовжує умисно блокувати українські морські порти та посівні роботи в Україні, знищуючи сільськогосподарську техніку і завдаючи ракетних ударів по всій території нашої держави. Такі дії росії направлено на виснаження української економіки та загрожують продовольчій безпеці всього світу.

Але окупанти на цьому не зупиняються і незаконно вивозять зерно.

Так, російські військові пограбували сільськогосподарське підприємство у Кам'янці-Дніпровській Запорізької області та вкрали 61 тонну пшениці.

У Херсонській області окупанти спустошили елеватор у селищі Новоолексіївка та вивезли все зерно до тимчасово окупованої Автономної Республіки Крим.

На Луганщині ворог змушує фермерів розпочати посівні роботи, обіцяючи безоплатно забезпечити всім необхідним, але потім врожай «націоналізують» на користь окупантів.

Ще більш цинічно виглядає рішення законодавчих зборів красноярського краю рф щодо поповнення власного фонду сільськогосподарської продукції за рахунок ввезення зерна з території Херсонської області України, яку частково окупували війська рф.

МЗС України вже рішуче засудило злочинні дії рф щодо так званої експропріації врожаю у фермерів Херсонської області. Згідно заяви міністерства такі дії законодавчих зборів красноярського краю рф є нічим іншим, як прямим продовженням злочинної політики радянської влади, відповідальної за масовий штучний голод в Україні 1921-1923 років, Голодомор 1932-1933 років та масовий штучний голод 1946-1947 років.

У Комітеті Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики вкотре наголошують, що внаслідок військової агресії рф світ опинився на порозі продовольчої кризи, що беззаперечно суперечить основним завданням ФАО і Цілям сталого розвитку до 2030 року. Відповідно така політика держави-агресора ставить під питання доцільність членства росії в ФАО та інших міжнародних організаціях.

Члени Комітету вкотре закликають міжнародну спільноту засудити дії росії та посилити економічні санкції з метою припинення військової агресії росії, а також запобігання гуманітарної катастрофи і погіршення ситуації з голодом у світі.

Інформаційне управління