Документальна стрічка «Життя на продаж» порадить, як не стати жертвою торгівлі людьми.
Нині у світі гостро постала ця проблема. Україна — не виняток. Адже за даними Міжнародної організації з міграції, понад 120 тисяч співгромадян стали жертвами торгівлі людьми з 1991 року.
Новий документальний фільм «Життя на продаж» української режисерки Віри Яковенко, знятий в рамках проекту MTV Exіt, присвячено цій темі. Картина попереджає та навчає молодь, як залишитися у безпеці, обираючи роботу за кордоном. Завдяки відтворенню реальних подій та справжнім свідченням жертв вона розповідає про страшні подробиці закордонного рабства.
Фільм побудовано на історіях постраждалих. Марині, дизайнеру інтер’єрів, пообіцяли працевлаштування на швейній фабриці, а опинилася вона в секс-індустрії. Оксана, продавець на ринку, під тягарем боргів потрапила на примусову 18-годинну працю. Олег, молодий будівельник, який хотів зібрати грошей на автомобіль, був мимоволі примушений до тяжкої роботи на будівництві в Росії.
На прем’єрі «Життя на продаж» міністр соціальної політики Наталія Королевська зазначила, що Україна стала першою країною на пострадянському просторі, яка прийняла профільне законодавство з протидії торгівлі людьми, і першою у світі, яка ввела грошову компенсацію тим, хто став її жертвами. А 2012-го затверджено Державну програму протидії торгівлі людьми до 2015 року. Міністр повідомила: відомство розпочинає інформаційну кампанію, спрямовану на роз’яснення населенню, що таке торгівля людьми, як від неї захиститися і куди звертатися у разі загрози. Зокрема, треба телефонувати на гарячу лінію МОМ в Україні за номером «527» .