Відповідь у колонці Голови Національного банку Кирила Шевченка виданню НВ.Бізнес.

Про це інформує Національний банк України.

Наводимо кілька важливих висновків.

Банківська система

Заздалегідь підготовлені плани безперебійної роботи дали змогу банкам та НБУ оперативно перейти до роботи в умовах війни. Запроваджені в перші години війни тимчасові обмеження, підтримка банків Національним банком та наявний запас міцності дали змогу утримати фінансову стабільність.

Як результат, 76% відділень системно важливих банків зараз працюють, їх кількість збільшується. Ліквідність банків із початку війни зросла на 72 млрд грн до понад 230 млрд грн. Завдяки збереженню довіри до банків гривневі вклади населення в банківській системі збільшуються, незважаючи на війну (з 24 лютого до 29 квітня зростання становило 20%).

З огляду на наявний запас міцності та підтримку з боку центробанку банківська система зможе й надалі протистояти викликам війни. Зараз НБУ з банками постійно оновлюють плани безперебійної роботи, ураховуючи карту бойових дій, яка змінюється дуже швидко.

Валютний ринок

Поточні обмеження на валютному ринку – це той мінімум, який дає змогу утримувати фінансову стабільність.

З першого дня НБУ коригує та оптимізує ці обмеження, щоб дати можливість громадянам задовольняти всі життєві потреби, а економіці – працювати, водночас не допустивши непродуктивного відпливу капіталу.

«Для нас фіксація курсу та обмеження є тимчасовим рішенням. Ми залишаємося відданими ринковим підходам і курсу на валютну лібералізацію», – підкреслює Голова НБУ.

Економіка

Стратегічною перевагою України є працююча банківська система, яка допомагає українській економіці оговтуватися після шоку.

«Результати наших опитувань свідчать, що частка підприємств, які повністю припинили свою роботу, знизилася з 32% в перші тижні березня до 17% на кінець квітня», – наголошує Кирило Шевченко.

Економіка відновлюватиметься, але втрати від війни будуть значні. Для підтримки економіки необхідною буде значна міжнародна допомога. Це ще один фронт роботи для уряду та НБУ.

Важливим кроком у цьому напрямі стало відкриття спеціального адміністративного рахунку International Monetary Fund для підтримки України та запуск World Bank Multi-donor Trust Fund та ініціативи FREE Ukraine.

Ціни

За оцінками НБУ, на основі web-scraping (метод збору цін з онлайн-супермаркетів) у квітні інфляція становила 15,9%. Наприкінці року вона може перевищити 20%. Це значний рівень зростання цін, але контрольований. І такі показники є непорівнянними з 2015 роком, коли в окремі місяці інфляція сягала 60%.

НБУ має значний досвід боротьби з інфляцією. Загалом у світовій історії не було випадків, коли країна входила у воєнний стан, маючи настільки високорозвинену фінансову систему та монетарну політику.

«Допоки ринкові механізми матимуть обмежений вплив на ринок, ми будемо утримувати зростання цін за допомогою фіксації курсу та збереження частини обмежень. Щойно запрацюють канали монетарної трансмісії і знизиться невизначеність, ми повернемося до режиму інфляційного таргетування (ІТ), який свого часу допоміг здолати ту саму інфляцію у 60%», – наголосив Кирило Шевченко.

Про це інформує Національний банк України на своїй сторінці в соцмережі.

«Голос України».