Представники Київської обласної військової адміністрації та гуманітарного штабу області провели нараду з представниками найбільших забудовників регіону. Про це інформує Київська обласна військова адміністрація.

Під час зустрічі обговорили питання викупу та будівництва нового житла для людей, які постраждали внаслідок воєнної агресії росії.

«Київщина зазнала величезних руйнацій. Без домівок залишилися тисячі сімей. І наше завдання як представників державної влади забезпечити їх новим комфортним житлом . Ми підготували пропозиції для забудовників регіону. Часу для обговорення дуже мало, тому працюємо конструктивно, на результат», – заявив голова КОВА Олександр Павлюк.

Держава розробила два підходи до вирішення цього питання. Це викуп та будівництво нового житла для осіб, які внаслідок воєнної агресії російської федерації проти України залишились без житла.

Фахівці адміністрації вже провели аналіз ринку нерухомості області. Загальна площа квартир, уведених в експлуатацію та готових для викупу, становить понад 42 тис м². Нині із забудовниками проводять консультації щодо рекомендованої ціни для викупу цих квартир. Окрім того, кожна квартира повинна мати всю необхідну сантехнику та меблі.

Також на території області планується побудувати два житлові комплекси на 50 тис м² кожен. Вони будуть розташовані в населених пунктах, що найбільше постраждали від агресії росії та мають найбільші руйнування житлового фонду. Мова йде про Ірпінь та Бородянку. Території для цих майбутніх комплексів вже підібрано з урахуванням наближення до всіх необхідних комунікацій та дорожньої інфраструктури. Термін будівництва – до 5 місяців.

«Усі маємо розуміти, в яких реаліях зараз перебуваємо. Тому зібрали на нараду саме забудовників нашої області. Важливо підтримати саме своїх регіональних представників. Це своєрідна протекція – сідайте, обговорюйте та об’єднуйтесь. Для вирішення цього амбітного завдання необхідна спільна робота, синергія бізнесу, місцевої влади та держави. Чітке завдання – до початку осіннього періоду люди мають бути з житлом. А ми повинні виконати його, адже йдеться про майбутнє наших жителів», – підкреслив Олексій Кулеба.

Крім самих житлових комплексів, запропонований проект передбачає будівництво бомбосховищ, дитячих майданчиків, закладів освіти та іншої соціальної інфраструктури.

Ескізи та технічні завдання цього проекту будуть надані кожному забудовнику для вивчення та прийняття рішень щодо участі в будівництві нового житла.

«Ми розраховуємо на плідну співпрацю. Можливо, з боку забудовників також будуть пропозиції. Президент України робить усе необхідне, щоб на законодавчому рівні спростити процедуру початку будівельних робіт та введення об’єктів в експлуатацію. Часу обмаль. Люди залишилися без своїх будинків, і ми повинні допомогти їм отримати нові домівки якнайшвидше», – зауважив Олександр Павлюк.

Про це інформує Київська обласна військова адміністрація на своїй сторінці в соцмережі.

«Голос України».