Як, ви ще досі не чули історію про Півника васильківської майоліки? Того, що був виготовлений у 60 – 70-х роках минулого століття у стародавньому Василькові  майстром Олександром Греховим за проектом скульптора  Прокопа Бідасюка.

Принагідно зауважимо, щоб ні в кого жодного сумніву не виникло: у нас, в Україні, переважна більшість міст – стародавні! Так історично склалося. Це не обговорюється і не потребує жодних аргументів. Сказано, що стародавній Васильків (рік заснування – 988-й), значить, стародавній – крапка!

А тепер щодо Півника. На перший погляд і не збагнеш одразу: чи то глечик такий у формі півника, чи то півник – у формі глечика. А йому й байдуже: півник-глечик… Гарна річ та й годі! Можна узвару налити, а можна чогось міцнішого… І перше, і друге зберігається довго. Не втрачає свіжість, аромат і прохолоду.

А знаменитим він, той Півник, став завдяки тому, що віднайшовся у надто дивний та несподіваний спосіб уже у 2022-му, в стародавній Бородянці (рік заснування – 1190-й).

Погодьтеся, отак усе життя стоїш десь на серванті і не мрієш про жодну славу. Коли раптом…

…У вщент зруйнованому внаслідок підступного ворожого авіабомбардування будинку – буває ж таке! – дивом вціліла кухонна шафка. Утім, мусимо зупинитися і дещо прояснити.

У нас тут, хто не знає, справжнісінька війна! Щоправда, ті – наші сусіди з-поза «парєбріка», що до недавніх часів рядилися в овечі шкури й називали себе –  не інакше! – «старшими братами» (??!), тепер оголили свої ведмежі пазурі та вовчі ікла й пішли на нас «спецоперацією», щоб (вигадали ж таке!) буцімто примусити нас відмовитися від наших світлочолих богів та повірити в їхніх кривавих та жовтозубих  наскрізь прогнилих ідолів.

– Ми вас, – кажуть, – денаціоналізуємо!

– Ми вас, – криком кричать, –  демілітаризуємо!

Ще щось волали. Але проти ночі язик не повертається таке казати й повторювати за тими чорноротими!

Люблять вони, знаєте, всілякі такі слівця...

Але – до півника! На світлині видно, що від квартири, де висить та шафка, нічого не залишилося. Ні підлоги, ні стелі, ні стін… Проте шафа міцно тримається над прірвою, що утворилася після авіаудару. Ба більше, весь посуд у шафі – цілий, а зверху на ній стоїть той самий глечик у формі Півника, чи то пак – Півник у формі глечика!

Стоїть він так і нібито промовляє: «Будь сильним, як ця кухонна шафка», «Після перемоги нам усім знадобиться майстер, який прибив цю шафку», «Цікаво, на що її господар прибив?», «Легендарне фото – легендарна шафа».

Саме такі слова написали в своїх коментарях у соцмережах українці.
Проте декому зовсім не сподобалося, що шафку асоціюють з Україною. Мовляв, як ти там? - «Тримаюся…»

У цієї шафи,  кажуть,  на жаль, немає майбутнього – вона впаде разом із будинком, а в України воно – майбутнє – ой, яке велике!
Та хто б сперечався. І в України, і в півника васильківської майоліки – ой яке світле і велике майбутнє!

Недарма його – Півника – англійський прем’єр Борис Джонсон отримав від чарівної незнайомки під час прогулянки Києвом (рік заснування – 482-й) разом із Президентом Зеленським!

Тільки ви не подумайте, що прем’єр дружнього нам Королівства Велика Британія Борис Джонсон щовечора прогулюється вулицями вічнозеленої стародавньої української столиці.

Але буває… часом. А того разу так просто зійшлося! А тут ще й вона, Незнайомка з Півниками... 

І не кажіть, що не було на те чиєїсь вищої й доброї волі. Бо так просто прем’єр не сяде в потяг та не помчить через усю Європу до вічного Києва.

А тепер подумайте: не примчи він поїздом, порушуючи всі наявні міжнародні канони, дипломатичні протоколи та умовності, в Київ, то чи мав би він півника васильківської майоліки, який тепер можна поставити десь там удома, в  Лондоні, на камінну полицю чи сервант? Ні!

А чи мав би півника васильківської майоліки наш Президент? Теж ні! І не кажіть, що чудес не буває!

Тим-то нас тепер зовсім не дивує заклик Берегині з Василькова пані Наталії Баласинович, з яким вона звернулася до громадян: 

«Васильківщина шукає таланти!

Якщо ти творча і завзята особистість, маєш відповідний фах і досвід, цінуєш культурну спадщину та майстерність гончарів васильківської майоліки, бажаєш лишити по собі яскравий слід у культурному просторі України – запрошуємо до участі у створенні проекту пам'ятного знака (монументально-декоративної скульптури) славнозвісному васильківському півнику, що став символом незламності та перемоги світла над пітьмою.

Твоє ім'я назавжди закарбується на сторінках відродження Василькова!

Свій проект, матеріали бачення із зазначенням орієнтовної вартості проекту (з нуля до його повної раеалізації) надсилай на електронну адресу: ukultura2018@ukr.net

Додамо насамкінець, що коли б не такий чудовий збіг, то не мали б ми зброї, яка допоможе нам перемогти, і не мали б чудових друзів, яких стає дедалі більше.

А погані хлопці – амбітні, зверхні, ображені на весь світ – так і залишаться ні з чим!

Переможемо!