«Підтримка наших громадян залишається пріоритетним завданням. З перших тижнів війни ми запустили й активно впроваджуємо програму безоплатної роздачі продуктових і санітарно-гігієнічних наборів для жителів прифронтових міст. Уже роздали сотні тисяч», – зазначив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль, повідомивши, що у вівторок уряд виділив ще 500 мільйонів гривень на закупівлю лікарських засобів, медичних виробів та обладнання. Загалом місцевим бюджетам планується перерахувати 7,5 мільярда гривень, що дасть їм змогу надалі фінансувати програми допомоги людям.

Враховуючи вкрай складну ситуацію із водозабезпеченням у Миколаєві, уряд виділив «Миколаївводоканалу» 56 мільйонів гривень для буріння артезіанських свердловин. «Ці кошти буде спрямовано на відновлення водопостачання у Миколаєві, де пошкоджено водогін. Наразі частина людей у місті залишилися без води, тому ми маємо цю проблему розв’язати», – зазначив міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов.

Водночас уряд розробляє План відновлення і трансформації України. «Оперативне відновлення вже триває. Уряд виділив 1,4 мільярда гривень Київській, Чернігівській, Харківській, Сумській та Житомирській областям. Це гроші для відновлення світла, води, газу, будівництва тимчасових мостів, розчищення доріг та інших першочергових заходів», – сказав він, зауваживши, що для відновлення України потрібно багато грошей, а для кардинальної трансформації – ще більше.«Україна вже отримала від наших міжнародних партнерів та друзів 4,5 мільярда євро. За останній тиждень 500 мільйонів доларів надійшло від Світового банку. Важливо, що це грантове фінансування, яке не потрібно буде повертати. Вдячні саме за таку підтримку. Це допомагає підтримувати всі соціальні виплати в повному обсязі, а також відкривати нові програми допомоги», – зазначив прем’єр.

Стосовно Плану відновлення і трансформації країни, то, за словами Д. Шмигаля,він матиме два виміри: регіональний та параметричний. «Регіональний – це коли країни-партнери, міста-побратими чи корпорації допомагають у відновленні конкретного українського міста чи регіону. Наприклад, Данія погодилася допомагати із відновленням Миколаєва, а італійське Бергамо – із відновленням Бучі. Параметричний підхід – це програма Національної ради з відновлення, яка напрацьовує параметри відбудови та трансформації кожного сектору економіки. Це нові підходи й нові політики. Сучасні та європейські. Мета – не просто відбудувати зруйноване, а побудувати сучасну європейську цивілізовану державу», – розповів прем’єр.

Щоб цей процес був системним та прозорим, уряд запускає платформу u24.gov.ua. для збору коштів на підтримку України в межах ініційованого Президентом Володимиром Зеленським глобального проекту United24. «Кожна людина у світі зможе зробити пожертву й допомогти Україні боротися за нашу свободу. Ми хочемо об’єднати світ навколо підтримки нашої держави. Простих людей, благодійні фонди, міжнародні компанії, лідерів думок в усьому світі», – сказав Д. Шмигаль, додавши, що створення цієї платформи допоможе продемонструвати максимальну прозорість та відкритість щодо використання зібраних коштів: куди та кому вони спрямовуються. Зокрема, Національний банк щодня надаватиме інформацію про зібрані кошти, міністерства звітуватимуть, на що ці кошти було витрачено, а компанія «Делойт» в Україні, яка є частиною міжнародної мережі Deloitte, перевірятиме звітність міністерств та гарантуватиме прозорість роботи платформи. «Ми передбачаємо, що кошти будуть розподілені за трьома основними напрямами. Перший – це оборона та розмінування, другий – гуманітарна та медична допомога, а також допомога дітям, і третій –відбудова України, тобто відновлення об’єктів критичної інфраструктури, електро-, водопостачання та зв’язку, доріг, мостів, шкіл та лікарень», – повідомив Д. Шмигаль.

Щоб активізувати відновлювальні роботи, Кабмін підтримав рішення щодо спрощення порядку оновлення будівельних норм на час воєнного стану та після його завершення. «Внаслідок збройної агресії рф в Україні зазнали значних пошкоджень тисячі житлових будинків, шкіл, лікарень та споруд різного призначення. Прийняття цього рішення дозволить пришвидшити їх відновлення. Крім того, воно сприятиме будівництву критично важливих об’єктів, зокрема необхідних для підвищення обороноздатності держави, а також будівель для постійного та тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб та об’єктів промисловості, які переміщуються з територій воєнних дій», – зазначив міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов. 

Відповідно до ухваленої постанови, на період дії воєнного стану та протягом наступних 90 календарних днів розроблення, затвердження, реєстрація, внесення змін до ДБН та визнання їх такими, що втратили чинність, може здійснюватися у спрощеному порядку за рішенням Мінрегіону або іншого центрального органу виконавчої влади, до повноважень якого належать питання з нормування у будівництві.

Ще одним рішенням Кабмін вніс зміни до Порядку призначення та виплати тимчасової державної допомоги дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, не мають можливості утримувати дитину або місце проживання їх невідоме. Цим рішенням визначено, що тимчасова державна допомога призначатиметься з урахуванням матеріального стану сім’ї, у якій виховується дитина, у розмірі, що дорівнює різниці між 100 відсотками прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку та середньомісячним сукупним доходом сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців, але не менше 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. При цьому максимальний розмір тимчасової допомоги для дітей віком до 6 років становитиме 2100 гривень, для дітей віком від 6 до 18 років – 2618 гривень.

Кабінет Міністрів підтримав та подасть на розгляд Верховної Ради законопроект про внесення змін до деяких законів України щодо функціонування Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти. Документом пропонується встановити, що строк повноважень тимчасового складу агентства має становити не більш як 6 місяців з дня припинення або скасування воєнного стану. Необхідність внесення цих змін пов’язана з тим, що строк повноважень тимчасового складу Національного агентства спливає в червні 2022 року, після чого акредитація освітніх програм, яка є однією з передумов видачі документів про вищу освіту, стала б неможливою. Водночас через російську агресію, яка обмежує участь багатьох кандидатів у конкурсі, його проведення поки що неможливе.

Також уряд внесе на розгляд парламенту законопроекти про вихід України з Угоди про підтримку і розвиток малого підприємництва в державах – учасницях СНД та з Конвенції про транснаціональні корпорації.

Фото з урядового порталу.