Сюди путінський «привіт» прилетів зранку 24 лютого. Тоді російські війська вдарили по стратегічному об’єкту – аеродрому.

Минулими вихідними їду дорогою до містечка через блокпости (їх не прибирають). Поки хлопці з тероборони перевіряють документи, запитую: «Як ситуація? Тихо?». Відповідають: «Відносно… Обстріли не припиняються».

Уже в центрі міста чути сирени повітряної тривоги. У додаток на телефоні приходить повідомлення «Загроза ракетного удару!». Через хвилин десять лунає декілька вибухів у повітрі. Так працює наша протиповітряна оборона. На вулиці у цей час людно. Місцеві не поспішають бігти в укриття. Кажуть, що вже звикли до таких «хлопків» та знають коли працює українське ППО, а коли – ворожа техніка.

Найбільше від ракетних ударів постраждав центр міста – вулиця Декабристів. Навколо помітні сліди нещодавніх обстрілів. У Васильківський професійний ліцей російська ракета влучила вночі 27 лютого. У подвірʼї досі величезна вирва. Сама будівля зруйнована, навколо розкидані бетонні плити, металочерепиця та інший мотлох. Комунальники тільки нещодавно почали прибирати наслідки «русского міра». Їм допомагають небайдужі мешканці, підприємці та громадські організації.

В авіаційному училищі навпроти повибивало всі вікна, пошкоджена покрівля. Над нею майорить український прапор. Поруч – памʼятник авіаторам: винищувач МІГ-21, що злітає в небо. Саме над Васильковом Сили ППО збили російський літак Іл-76 та декілька гелікоптерів із десантом. Завдяки мужності 40-ї бригади ЗСУ та тероборони вдалося повністю знищити ворожий спецназ. (Про це – у наступних репортажах).

«Війна триває. Стрілянину постійно чути, особливо під час комендантської години, – каже місцевий житель Олексій. – Наші воїни продовжують виловлювати диверсійні групи ворога. Не припиняються й ракетні атаки з повітря. Нещодавно пролунав сильний вибух. Хоча живу на 5-му поверсі, а меблі навіть захиталися. То наші збили ракету і її уламок упав на штаб тероборони, який знаходиться поруч. На щастя, обійшлося без жертв. Хоча декілька людей травмувалися».

За словами чоловіка, зруйнованих об’єктів у Василькові чимало. Це і п’ятиповерхівка, і будівля ПТУ та коледж Національного авіаційного університету. Розтрощило вщент і автомобільну заправку. У селі Крячки, що поруч із Васильковом, рашисти кілька разів поцілили у нафтобазу, де заправлялася техніка ЗСУ. Окупанти знищили нафтобазу й у селі Калинівка.

«Сьогодні ситуація у нас, Слава Богу, спокійна, все нормально. Працюють супермаркети, аптеки, навіть транспорт. У місті є де ховатись і у бомбосховищах, і у підвалах. Їх люди власноруч облаштували: позносили матраци, стільці, навіть холодильники. Зробили запаси води та їжі. Бо вже навчені…» – зітхає співрозмовник.

Фото автора.