Червона зірка з «чобітьми московського окупанта».

У Національному музеї історії України у Другій світовій війні відкрилася виставка артефактів російської агресії в Україні «Україна. Розп’яття». Музейники презентували колекцію унікальних предметів – матеріальних свідчень російських військових злочинів в Україні.

День пам’яті та примирення і День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні в нашій країні цьогоріч є досить незвичайними. У період активної фази російсько-української війни ці дні набувають нових значень та символів. Тому Національний музей історії України у Другій світовій війні відкрив з 8 травня виставку нашої сьогоднішньої трагічної війни «Україна. Розп’яття».

Музейники презентують промовисту колекцію артефактів військової агресії росії в Україні. Це трофеї Збройних Сил України, облаштування підземних укриттів, де сьогодні змушені існувати українці, жахливі та потужні кадри війни за самовизначення та існування нашої держави...

Експонати зібрано у визволених районах Київської та деяких селах Чернігівської областей. Робота з комплектування музейної колекції розпочалася наприкінці березня 2022 року. Після визволення Київщини та Чернігівщини вже на початку квітня працівники музею вирушили в експедиції до вщент поруйнованих містечок Буча, Ірпінь, Бородянка, Гостомель, Макарів та інших населених пунктів.

Загалом представлено понад 700 експонатів. Виставка розміщена в підвалі та трьох залах. Експозиція у двох приміщеннях має назву «Орда». В центрі першої зали розміщено як символ російської агресії червону зірку, заповнену десятками пар паршивих чорних берців армії рф, а також вкраденими «бравою путінською вояччиною» у жителів окупованих містечок парами якісного західного взуття!

Тут представлено й різні типи і види уніформи окупантів, їх шеврони, а також подаровану Головнокомандувачем ЗСУ Валерієм Залужним карту об’єктів Києва, які хотіли захопити російські диверсанти.

Біля входу на виставку розміщено рідкісний експонат – ракету «Точка У» та залишки ударного гелікоптера Мі-24 ворога, збитого на Київщині, який впав просто на хату в селі Козаровичі Вишгородського району. А в центрі мілітарного залу розміщено хрест, заповнений мінами, якими ворог обстрілює в тому числі  домівки українців. Тут показано різні типи гранатометів, снаряди для «Смерчів», «Градів», касетні бомби.
 
До зали «Україна. Розп’яття», присвяченої населеним пунктам, які пережили окупацію, відвідувачі заходять через ворота знищеної ворогом церкви села Перемога. Попід стелею цієї зали розміщено купол із хрестом зі зруйнованого орками храму в селі Лук’янівка Броварського району.

«Церква – пам’ятник дерев’яної архітектури кінця XIX століття – пережила дві війни: Першу і Другу світові. Але, на жаль, за нинішніх жахливих подій була знищена», – розповідає Юрій Савчук, генеральний директор Національного музею історії України в Другій світовій війні, кандидат історичних наук, куратор виставки «Україна. Розп’яття». Один із унікальних експонатів виставки – зранена ікона «Зняття з Хреста», в якій застряг осколок російської міни.

Наразі боротьба триває, але неодмінно буде Наша Перемога! І потворний образ війни назавжди залишиться з нами у світлинах та відео, а речі – зброя, техніка, просякнуті її мерзенним духом, – у Музеї цієї війни. І виставка «Україна. Розп’яття» надає унікальну можливість побачити свідоцтва страшних реалій війни і наслідки російської агресії у 2022 році.


Образ із понівеченого ворогом храму святого Димитрія Ростовського в смт Макарів на Київщині.

Фото автора.