У зв’язку з розповсюдженням у засобах масової інформації заяви партій «Батьківщина», «Свобода» та «УДАР» щодо обставин візиту до Києва Спікера Сейму Литовської Республіки пані Лорети Граужинене прес-служба повідомляє:
Візит Спікера Сейму Литовської Республіки не був заздалегідь погоджений з українською стороною та відбувся без офіційного запрошення з боку України з визначенням можливих дат через дипломатичні канали.
Апарат Верховної Ради України отримав у телефонному режимі інформацію про наміри Спікера Литовського Сейму здійснити візит від Тимчасового Повіреного у справах Литовської Республіки в Україні. Дипломатична нота про прибуття Спікера Сейму Литовської Республіки надійшла до Верховної Ради України постфактум після прийняття рішення литовською стороною про візит до Києва.
Проте, враховуючи правила та вимоги міжнародного протоколу, апарат Верховної Ради України в оперативному режимі забезпечив відповідний рівень зустрічі високої гості та делегації Сейму в аеропорту, протокольного, транспортного та безпекового супроводження, належне розміщення членів делегації у готелі.
Водночас Спікера Сейму та інших членів парламентської делегації Литви було попереджено, що в умовах неузгодженого, незапланованого термінового візиту українська сторона не може гарантувати організацію зустрічей з вищими посадовими особами України, на які розраховувала пані Спікер, оскільки організація таких зустрічей належить до виключної компетенції Міністерства закордонних справ.
Крім того, литовську сторону було поінформовано, що Верховна Рада України працює у режимі роботи депутатів в округах, а Голова Верховної Ради України Володимир Рибак на чолі парламентської делегації здійснює заздалегідь запланований офіційний візит до Канади (з 24 по 27 листопада) і повертається в Україну не раніше 27 листопада. Українська сторона висловила Литовській стороні наполегливе прохання розглянути можливість перенести візит пані Л. Граужинене на пізніший термін.
У зв’язку з цим час зустрічі з Головою Верховної Ради не обговорювався і не був узгоджений, тому й не було предмета для скасування.
Звертаємо увагу, що офіси Президента, уряду та міністра закордонних справ Литви також висловили здивування організацією візиту Спікера Сейму.
Зокрема, міністр закордонних справ Литовської Республіки Лінас Лінкявічюс заявив, що «подібні візити — це незвична практика».
У свою чергу Віце-спікер литовського парламенту Гідімінас Кіркілас повідомив у ЗМІ, що литовська делегація вела переговори про виступ на мітингу в Україні та зустрічі із фракціями опозиції.

Прес-служба Верховної Ради зазначає, що заява трьох фракцій щодо обставин раптового візиту до Києва Спікера Сейму Литовської Республіки спирається на неповну та односторонню інформацію і не містить предмета для подальшого обговорення.