Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко, зазначаючи, що російські окупанти «нічим абсолютно не відрізняються від фашистів, які знищували євреїв 80 років тому», на своїй сторінці у Фейсбуці написав: «На території єврейського цвинтаря у Глухові поховані євреї – жертви погрому 1918 року. Братське поховання одночасно є могилою цадиків Менахема-Нохіма-Давида Гесельова та Ісраеля-Дов-Бера Нохімова Шум’яцьких. Це не тільки пам’ятка історії, це особливий символ для всього єврейського народу. Доказом того, що всі вищі сили все ж таки на нашому боці, є те, що могили головних цадиків вціліли».
 
Це не перший напад «другої армії світу» на єврейські кладовища. 1 березня російські окупанти обстріляли київську телевежу – одна із ракет влучила на територію старого єврейського цвинтаря - меморіалу Голокосту «Бабин Яр». Тоді загинуло п’ятеро киян, що були поруч. Після цього обстрілу голова Асоціації єврейських громад України (ВААД) Йосип Зісельс назвав путіністів, які 24 лютого 2022 року розпочали повномасштабну війну проти України, «російськими фашистами». «Я завжди знав, що вони здатні на будь-які нелюдські вчинки», - каже він. Йосип Зісельс також нагадав, що у перший день війни російська армія обстріляла важливе для євреїв місто Умань, де розташована могила засновника брацлавського хасидизму рабина Нахмана. 
 
А під час  окупації міста Тростянець на Сумщині, де з лютого до 26 березня перебували російські війська, нелюди встановили на місцевому кладовищі блокпост і не дозволяли там  ховати померлих. Міський голова Юрій Бова розповідає, що 15 непохованих тіл лежали по 5-6 днів, а один покійник був у морзі понад 10 діб. 
 
Російські окупанти зруйнували і Старокримське кладовище у Маріуполі. По цвинтарю, що вважається одним із найбільших у Європі і де маріупольці на площі майже 200 гектарів ховали своїх рідних останні 50 років, нелюди їздили танками, знищуючи могили і хрести. 10-12 березня росіяни захопили приміське селище Старий Крим і оселилися у будиночках садового товариства неподалік цвинтаря. Тут же розмістили танки і бронемашини. Щоранку, виїжджаючи на позиції, звідки починали розстрілювати багатоповерхівки у Західному мікрорайоні міста, прямували  прямо через кладовище. 
 
«Немов і не було його зовсім. Це таких жах! Вони просто їхали і давили хрести і пам’ятники. Звісно, після загибелі стількох людей це вже не так важливо. Але це ж святотатство!» - обурюються мешканці дачного товариства. 
 
На іншому старовинному мусульманському кладовищі, що у Бахчисараї, у тимчасово окупованому Криму, росіяни планують створити… зону відпочинку. Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова зазначає: «Ще в лютому на територію старовинного кладовища Саускан, яке ще називається Ханським, заїхала будівельна техніка». Під її колесами опинилися не лише могили предків корінного народу Криму, а й його історія.
 
Як повідомляють в Офісі Генерального прокурора України, після авіаудару по території Глухівської громади за фактом порушення законів та звичаї війни (ч. 1ст. 438 КК України) за процесуального керівництва Шосткинської окружної прокуратури розпочато досудове розслідування. 
 
На знімку: єврейське кладовище у Глухові після російського авіаудару.
 
Фото зі сторінки у Фейсбуці Олександра Ткаченка.