«Понад 1 млн 185 тисяч наших громадян, серед яких понад 200 тисяч дітей, вивезено на територію російської федерації», - повідомила на брифінгу у Києві Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова.

Країна-терорист навіть не намагається приховати свої злочини і, створюючи образ святого рятувальника людства для російського телеящика, видає їх за благоденство. У росії заявили, що протягом 10 травня вивезли з України 8 787 осіб, з яких 1 106 дітей. За словами начальника Національного центру управління обороною росії генерал-полковника Михайла Мізінцева,  їх евакуювали без участі київської влади з небезпечних районів  Донецької, Луганської та інших  областей.

Депортованих відвозять та розподіляють по всій росії, особливо в бідних регіонах, щоб вони допомагали розвивати економіку, наголошує Людмила Денісова. А ще путін використовує захоплених українців для пропаганди, «щоб потім знімати сюжети про їхню втечу з України та захист рф». Омбудсман зазначає, що на тимчасово окупованих територіях росіяни створюють фільтраційні табори, де допитують українців, розпитують про те, що вони думають про «російську місію» в Україні.

«Якщо їх не влаштовує відповідь, вони перевіряють документи, можуть перевіряти мобільні телефони. Ми не знаємо їхньої долі. Але безсумнівно те, що в багатьох немає документів, наприклад, у дітей, які народилися під час війни. Цим людям буде складно довести, звідки вони родом, і повернутися на батьківщину», - додає Людмила Денісова.

Крім того, в росії вдаються до незаконного «всиновлення» вивезених з України неповнолітніх. Міносвіти рф планує підписати з російськими окупаційними адміністраціями у Донецькій та Луганській областях «угоди», відповідно до яких передаватимуть у російські сім’ї депортованих з нашої території дітей-сиріт. У Міністерстві закордонних справ України загрозу незаконного усиновлення неповнолітніх громадян України назвали кричущою.

«Російські окупанти продовжують, в порушення міжнародного права, вдаватися до неприпустимих дій – незаконного та насильницького переміщення громадян України, зокрема дітей, у т. ч. дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, а також дітей, батьки яких загинули внаслідок військової агресії росії, через державний кордони нашої держави на територію росії», - йдеться в заяві МЗС. У міністерстві зазначають, що «фактично росія в порушення міжнародного гуманітарного права та елементарних стандартів людяності займається організованим на державному рівні викраденням дітей і руйнуванням майбутнього української нації», - зазначили у міністерстві. Ці дії можуть кваліфікуватися як викрадення, додали в МЗС.

Міністерство звертається до Управління Верховного комісара ООН у справах біженців, Міжнародного Комітету Червоного Хреста, ЮНІСЕФ, Управління Верховного комісара ООН з прав людини, Спеціальних представників Генерального секретаря ООН з питань дітей у збройних конфліктів та з питань насильства щодо дітей вжити невідкладних заходів задля повернення українських дітей на територію нашої держави.