Участь у зустрічі також беруть глави МЗС України, Фінляндії та Швеції.На запрошення міністра закордонних справ ФРН Анналени Бербок і Генерального секретаря НАТО 14–15 травня у Берліні відбудеться неформальна зустріч глав МЗС країн Північноатлантичного альянсу.

Як повідомила речниця німецького МЗС Андреа Зассе, «у центрі уваги зустрічі – загарбницька війна росії проти України та її наслідки, наприклад, для енергетичної та продовольчої безпеки».

Серед інших тем – роль Китаю та ситуація в Індо-Тихоокеанському регіоні, Афганістані, Африці та на Близькому Сході, а також спільна боротьба з кліматичною кризою, пандемією коронавірусу та її наслідками.

Міністри обговорять перспективу вступу до Альянсу Фінляндії та Швеції, для чого на перший вечір зустрічі запрошено представників цих країн – Анн Лінде та Пекка Хаавісто.

За словами Зассе, такий неформальний формат буде вперше. У Берліні також планують «дуже маленькі конфіденційні формати, які сприяють прямому обміну та відкритій прямій дискусії». Неформальний формат також має на меті свідоме посилення політичного виміру НАТО та політичних консультацій всередині Альянсу, зазначають у німецькому МЗС.

Тим часом стало відомо, що Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг захворів на коронавірус, у Берліні його замінить заступник Мірча Джоане, повідомляє Укрінформ.

Цього тижня міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що не має великих очікувань від майбутньої неформальної зустрічі глав МЗС країн НАТО, оскільки від початку війни Україна не бачить сильної позиції Альянсу як організації.