Молдова надасть Україні партію ліків та медичного обладнання. Про це розповів спікер парламенту Ігор Гросу в ефірі одного з телеканалів, повідомляє молдавське агентство NewsMaker.

Також Гросу повідомив про готовність Молдови відправити в Україні групу саперів. Раніше про таку готовність заявив і міністр закордонних справ та європейської інтеграції Ніку Попеску. Ігор Гросу повідомив, що допомогу Молдови Україні обговорив під час візиту до Києва.

«У нас професійні сапери. Були також запити щодо ліків, і я сказав, що ми готуємо їх партію. Найближчими днями ми домовимося, кому передати цю партію ліків та медичного обладнання. Я сказав, що ми полегшимо транзит товарів, які Україна хоче експортувати. Україна – зерносховище Європи. Багато європейських країн імпортували пшеницю з України, і тепер ми можемо використати територію нашої країни, залізницю та автодороги для транзиту. Українські порти заблоковані, і ми перші можемо їм допомогти. Це те, що ми робимо», – сказав Гросу.

Спікер також висловився про шість літаків МіГ-29, зазначивши, що не може бути й мови про їх передачу Україні. «Я сказав їм, що це неможливо, закон не дозволяє нам, статус нейтралітету не дозволяє. Те, що хтось намагається спекулювати цією темою, є політичним припущенням. Це спроба нашої опозиції спекулювати. Україна перебуває у ситуації, коли просить про допомогу у всіх, бо вона перебуває у стані війни. Потрібно спілкуватися та пояснювати їм, де ми можемо допомогти, а де законодавство не дозволяє», — додав Гросу.

Глава парламенту Ігор Гросу та голова комісії національної безпеки, оборони та громадського порядку парламенту Ліліан Карп відвідали Україну 4 травня. Під час візиту вони зустрілися з Головою Верховної Ради України Русланом Стефанчуком та відвідали Бучу.