Фото з інстаграму Artists4Ukraine.

В надскладний час російської агресії саме сім’я залишається однією з основних опор українського суспільства і саме підтримка членів сім’ї та необхідність захисту своїх рідних від рашистької навали надає додаткові сили нашим героям  на полі бою і є однією із складових наших перемог.

Безперечно, українські сім’ї найбільш постраждали під час війни. Дуже багато трагедій, горя, розлучень, сліз. Мами відвозили дітей на безпечні території України або до інших країн, а батьки залишались захищати державу, забезпечувати громадський порядок, лікувати, навчати тощо.

Українські сім’ї виживають в складних умовах, в умовах бойових дій, оточення та окупації. На окупованих територіях вимушено шукають їжу по всьому місту, ховаються у підвалах та погребах, головне, щоб врятувати дітей. І з яким піднесенням на звільнених територіях зустрічають представників Збройних Сил України - своїх визволителів!

Інколи траплялись такі ситуації, що діти самостійно перетинали державний кордон України, маючи при собі лише документи і телефон родичів. 11-річний мешканець Запоріжжя навіть був згаданий у офіційній заяві Міністерства внутрішніх справ Словаччини, яке звернуло увагу на його мужність. І дійсно, якщо 11-річні діти не бояться самостійно перетнути всю країну, наш народ неможливо перемогти.

Треба відверто сказати, що українським сім’ї нелегко і закордоном. Велика подякам всім державам Європи та їхнім народам, які прийняли громадян України. надали їм прихисток та підтримку. Особливо слід відзначити наших сусідів - Польщу, в якій перебуває найбільше українців. Польська держава навіть змінила своє законодавство заради наших громадян, насамперед, заради безпеки наших дітей. Але вдома завжди краще, бо в іншій державі - інші закони, інші традиції, немає поруч друзів та рідних. Крім того, українці, які залишились закордоном, або на Західній Україні, завжди переживають за рідних, з якими розлучила війна, слідкують за повітряними тривогами, і відразу телефонують або пишуть у месенджері: «Ти спустився в бомбосховище» або «Ти вийшов в коридор». Підтримка рідних завжди найнеобхідніше для кожної людини.

Українська держава підтримує українські сім’ї, сприяла та продовжує сприяти їх евакуації, надає безкоштовні потяги, веде складні перемовини з агресором заради створення «безпечних коридорів». Велику роботу з підтримки сімей з дітьми проводить Координаційний штаб з питань захисту прав дитини в умовах воєнного стану на чолі з Міністром соціальної політики України Мариною Лазебною та Радником - Уповноваженим Президента України з прав дитини та дитячої реабілітації Дар’єю Герасимчук, який оперативно та ефективно вирішує завдання евакуації сімей та закладів, де перебувають діти, моніторить  умови їх перебування за кордоном, вирішує інші важливі питання.

В ці дні найбільший жаль викликають дружини та матері захисників Маріуполя, чиї рідні понад два місяці перебувають у підвалах заводу «Азовсталь» в нелюдських умовах, захищаючи Маріуполь, суверенітет і незалежність України. Ці мужні жінки, не дивлячись ні на які труднощі, борються за своїх рідних, за порятунок воїнів з пекла, звертаються до відомих лідерів світу долучитися до порятунку бійців.

Можна впевнено сказати, що в час великих випробувань весь український народ став однією великою сім’єю. Взаємовиручка, гідність, намагання зробити все заради Перемоги, підтримка дітей та осіб похилого віку є ознаками шляхетності народу України. І тому ніякий агресор не може перемогти український народ, українські сім’ї!

Перемога буде за нами!

Все буде Україна!

Інформаційне управління