Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко разом з керівником групи з міжпарламентських зв’язків з Естонською Республікою Арсенієм Пушкаренком та членами української делегації у межах робочого візиту провели зустріч із Міністром культури Естонії Тітом Териком.

«Насамперед обговорили питання культурної дипломатії між Україною та Естонією, адже це надважлива складова для таких дружніх народів як наші», — наголосив Олександр Корнієнко.

Зокрема, про мету візиту української делегації до Естонії зауважив і керівник групи з міжпарламентських зв’язків з Естонською Республікою Арсеній Пушкаренко: «Це — спілкування й технічні перемовини з колегами та різними інституціями щодо відновлення України, зокрема, Житомирської області». Він також зауважив, що нині триває активна співпраця між Міністерствами культури та інформаційної політики обох країн.

Також під час зустрічі учасники порушили питання погодженого відновлення Житомирської області й у плані культурної співпраці. Ректор Житомирського політехнічного університету повідомив, що наслідки бомбардувань та ударів по Житомирській області значні: 77 закладів освіти зруйновано. А саме — вісім культурних об’єктів – культурні клуби, музична школа, бібліотеки, що потребують оновлення.

На зустрічі було обговорено туристичний напрям розвитку України, зокрема, про те, що найбільша підтримка України після війни була б, якби всі громадяни європейських країн відвідали Україну як туристи. Адже лише в одній Житомирській області є до ста цікавих культурних, історичних і природних пам’яток.

Фото: Erik Peinar, Riigikogu Kantselei

Прес-служба Апарату Верховної Ради України

 

Ми маємо попередню співпрацю, нині час переходити вже до конкретики та розширення наявної освітньої взаємодії наших країн, — Олександр Корнієнко зустрівся із заступником генерального секретаря з питань адміністрування Міністерства освіти і науки

Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко та українська делегація зустрілися із заступником генерального секретаря з питань адміністрування Міністерства освіти і науки Естонської Республіки Пярт-Ео Раннапом.

Під час робочої зустрічі було обговорено питання дистанційної освіти українських студентів і школярів, які нині перебувають в Естонії, підтримку ініціативи України у підписанні грантових програм Євросоюзу, зокрема, питання спільних наукових програм, академічної мобільності та впровадження подвійних дипломів.

«Ми маємо попередню співпрацю, нині час переходити вже до конкретики та розширення наявної освітньої взаємодії наших країн», — наголосив Олександр Корнієнко та додав, що це насправді один із перспективних напрямків розвитку як України, так й Естонії, адже нині через війну школярі та студенти потребують допомоги.

Перший віцеспікер Парламенту також подякував Естонії за підтримку учнівської молоді та студентів, які наразі є тимчасовими біженцями та перебувають на території Естонії. Адже це надважливо, щоби діти не втратили можливість продовжувати освітній процес попри війну в Україні, розв’язану росією.

Члени української делегації подякували за ініціативу щодо відкриття української школи та наголосили на необхідності співпраці у плані психологічного стану дітей, аби програми навчання були наближені у вивченні предметів як в Естонії, так і в Україні, щоби діти менше страждали від необхідності переходити з однієї школи в іншу.

Окремо було порушено питання співпраці Житомирщини, що постраждала від російських окупантів, із Маріупольським державним університетом, який своєю чергою знищений повністю. Саме тому учасники звернулися до Міністерства освіти і науки Естонської Республіки з проханням долучити Маріупольський університет до міжнародних проектів і програм. Українська делегація висловила готовність відпрацьовувати у робочому режимі всі можливі варіанти такої співпраці.

Як зауважив Перший віцеспікер Парламенту, це перший подібний візит за 81 день війни, коли у складі української делегації є представники різних гілок влади.

Українська делегація висловила вдячність за готовність Естонії допомогти у відновленні Житомирської області та водночас зазначила, що йдеться не лише про кошти та об’єкти, а й про знання, технології та підходи до навчального процесу. Адже підходи в освіті, які застосовує Естонія, — одні з найкращих в Європейському Союзі.

Насамкінець учасники зустрічі резюмували, що досягнута мета цієї зустрічі — не лише обговорити певні питання, а й обмінятися досвідом і методичною підтримкою.

Фото: Erik Peinar, Riigikogu Kantselei

Прес-служба Апарату Верховної Ради України