З огляду на те, що нині головує в організації Вірменія, саміт мав би відбутися в Єревані, але, схоже, москва користується будь-якою можливістю продемонструвати, що її влада не перебуває у міжнародній ізоляції. Не виключено, що саміт мав додати союзників росії у її війні проти України. Утім, жоден президент, можливо, за винятком самопроголошеного олександра лукашенка, не висловив схвалення російського вторгнення. Українську тему лідери Вірменії, Казахстану, Таджикистану та Киргизстану намагалися всіляко обійти.

Радник глави Офісу Президента Олексій Арестович в ефірі Всеукраїнського інформаційного телемарафону повідомив, що путіну категорично відмовили навіть в розмовах про застосування сил ОДКБ на території України.

«Усі держави ОДКБ, це відомо, формально і неформально відмовляються брати участь в «авантюрі», і вони це продемонстрували і вербально, і невербально», - сказав Арестович.

Коментуючи підсумки саміту, газета «Нью-Йорк Таймс» зазначає, що те, що мало стати урочистою зустріччю, швидко перетворилося на демонстрацію ізоляції путіна навіть серед сусідів росії.

У ході публічної частини саміту ОДКБ дії росії в Україні публічно підтримав тільки президент білорусі олександр лукашенко, звертає увагу газета. Він, виступаючи першим, розкритикував решту членів ОДКБ - Вірменію, Казахстан, Киргизстан та Таджикистан за недостатню підтримку росії та білорусі на тлі санкцій. путін у своєму виступі виправдовував вторгнення в Україну, говорячи про «націоналістів» та «біолабораторії» Пентагону. Всі інші лідери країн - членів ОДКБ про Україну у своїх виступах не згадували.

Ще один важливий підсумок саміту ОДКБ - нова риторика Кремля щодо рішення Фінляндії та Швеції вступити до НАТО. На це звертають увагу «Рейтарс» та «Файненшал Таймс».

«Що стосується розширення, у тому числі за рахунок нових членів альянсу - Фінляндії, Швеції: у росії, хотів би вас поінформувати, шановні колеги, немає проблем із цими державами, немає. Тому в цьому сенсі безпосередньої загрози для нас - розширення за рахунок цих країн - для росії не створюється», - заявив путін, додавши, що реакція можлива в разі розміщення у цих країнах військової інфраструктури Північноатлантичного альянсу.

Вл. інф.