Про це розповідає Голова Національного Банку України Кирило Шевченко.

Очевидно, що війна створила ризики для продовольчої безпеки не лише нашої країни, а й світу. Частка України у світовому експорті пшениці – майже 9%, кукурудзи – 14%, соняшникової олії – 47%.

Зменшення поставок агропродукції з України може призвести до погіршення харчового раціону та рівня життя більш як  5% населення планети. Насамперед це стосується окремих країн Близького Сходу та Південної Африки, залежних від імпорту зерна –  як за рахунок меншої пропозиції, так і високих цін.

Світові ціни на зернові та олію вже суттєво зросли. З 24 лютого до 16 травня ціни на пшеницю і кукурудзу збільшилися майже на 47% та 14% відповідно, соняшникову олію – приблизно на 40%.

Ситуація вимагає дій. Фінансова підтримка аграріїв – це стратегічний напрям.

Українські банки надають аграріям необхідну допомогу, активно долучившись до агрокредитування. Першочергове завдання – фінансування посівної.

Наведу актуальні дані щодо результатів у цьому напрямі.

Потреба в кредитних коштах для реалізації посівної кампанії становила орієнтовно 50 млрд грн. Як засвідчили наші опитування у квітні, 18 найбільших банків були налаштовані надати протягом II кварталу майже 34 млрд грн позик.

Держава також долучилася: ще в березні з метою підтримки АПК державні програми «5-7-9%» і портфельних гарантій були синхронно доповнені аграрним напрямом, і банки взяли доволі високий темп реалізації своїх намірів. Так, станом на 11 травня видано 9264 агрокредити на 24,2 млрд грн, переважна сума яких залучена за програмою портфельних гарантій – 80%, що становить 16,5 млрд грн.

П’ятірка областей-лідерів із залучення агрокредитів:

– Кіровоградська (3,4 млрд грн);
– Вінницька (2,5 млрд грн);
– Київська (2,3 млрд грн);
– Одеська (2 млрд грн);
– Дніпропетровська (1,9 млрд грн).

У межах програми «5-7-9%» за період із 24 лютого до 13 травня банками надано 13,7 млрд грн агрокредитів, або дві третини від усіх наданих кредитів за цією держпрограмою. Наприклад, минулого тижня 2,4 млрд грн, або 60% усіх кредитів, надано саме на підтримку аграріїв.

Загалом агрокредити в межах програми «5-7-9%» надають 22 банки. Лідерами є державні банки, на них сукупно припадає 80% позик.

Ми й надалі розраховуємо на розширення агрокредитування. Цьому сприяє й міжнародна допомога. European Bank for Reconstruction and Development (EBRD) під час щорічних зборів Ради керуючих оголосив про підтримку кредитів продовольчої безпеки в Україні більш як на  53  млн євро за допомогою інструментів пом’якшення ризиків. Частка ризиків, яку ЄБРР покриває за угодами з «ПроКредит Банком», «ОТП Банком» (Україна) та «ОТП Лізинг», становить 30 млн євро. Це допоможе розширити доступ до фінансування українським аграрним компаніям, підсиливши кредитоспроможність банківської системи.

Закликаємо банки та агробізнес і надалі активно співпрацювати.

Разом – до перемоги! – закликає Голова Національного Банку України Кирило Шевченко на своїй офіційній сторінці у соцмережі.

«Голос України».