Прокурор Міжнародного суду ООН Карім Хан Karim Khan у Бучі.

Про це повідомляє «Інтерфакс-Україна» із посиланням на заяву прокурора МКС. За словами Каріма Хана, це наймасштабніше разове розгортання його Офісу на місцях за весь час існування установи. Прокурор уточнив, що в ході місії орган зосередиться на кількох основних завданнях, спрямованих на "прискорення наших незалежних розслідувань та зміцнення синергії слідчих дій із національною владою на місцях в Україні".

«Група, направлена сьогодні моїм Офісом, також взаємодіятиме з групою французьких судово-медичних експертів на місцях в Україні, щоб забезпечити наступництво та продовження їхньої роботи щодо упізнання останків, балістичного аналізу, а також зберігання та консервації судово-медичних доказів. Ми також взаємодіятимемо з командами, розгорнутими іншими державами в Україні, щоб всебічно відобразити наявні заходи та посилити координацію між усіма учасниками», - розповів Керім Хан. Він висловив намір забезпечити постійну присутність свого Офісу на місцях з метою продовження спільної роботи з розслідування воєнних злочинів рф.

Нагадаємо: 2 березня Міжнародний кримінальний суд розпочав розслідування можливих злочинів, скоєних в Україні. 11 квітня в Україну прибули фахівці з Франції, які допомагають українській владі в розслідуваннях воєнних злочинів, скоєних російськими військовими. У квітні Карім Хан, відвідавши Бучу та Бородянку, на Київщині, заявив, що убивства цивільних українців - не фейк, як це намагається нав’язати кремль.

Водночас Держдепартамент США оголосив про запуск нової програми зі збору, аналізу та поширення інформації про воєнні злочини росії в Україні. Дані збиратимуть із комерційних і відкритих джерел, наприклад, із супутникових знімків і соціальних мереж. Отриману документацію публікуватимуть на спеціальному сайті, щоби допомогти спростувати російську дезінформацію. Очікується, що зібрані докази можна буде використовувати в майбутніх цивільних і кримінальних юридичних процесах проти рф.

Фото із сайту rcnradio.com