Але риторика кремля в будь-якому діалозі є дуже гібридною, як і його політика. Рф звикла розмовляти лише мовою ультиматуму, хоча нерідко подає його у завуальованому вигляді. 

«Зазвичай, ультиматум путінців супроводжується потужним комунікацйно-контентним супроводом всередині рф, до якого долучаються ЗМІ, ЗМК, громадські організації і діячі та політики й посадовці різного рівня. Таким чином створюється публічний дискурс, який на перемовинах та консультаціях представляється як передумова висунутих вимог», -- стверджують фахівці з контентно-інформаційної безпеки Григорій Любовець та Валерій Король.

На їх думку, це можна прослідкувати за публічними маркерами щодо організації і проведення евакуації українського гарнізону Азовсталі. Після вивезення майже 300 оборонців міста на тимчасово окуповану територію, в держдумі рф з’явився проєкт постанови про «недопущення обміну нацистських злочинців». Напередодні спікер держдуми Володін заявив, що «нацистські злочинці» не повинні підлягати обміну, і росія робить все для того, аби вони постали перед судом. Таким чином москва намагається змінити публічний дискурс щодо оборонців Маріуполя і, не виключено, влаштувати показовий суд над «злочинцями», проти яких «слєдком рф» відкриє відповідні провадження.

До ультимативної пропаганди активно підключається і сам кремлівський карлик. Так, зараз путін просуває публічний наратив щодо вини Заходу у виникненні війни: «Все, що відбувається сьогодні, в тому числі, на превеликий жаль, навколо України, пов'язане з непродуманою політикою так званого колективного Заходу, який протягом десятиліть ігнорував абсолютно законні занепокоєння росії у сфері забезпечення своєї безпеки і всіляко заохочував націоналістичні неофашистські елементи в київському керівництві».

Фахівці вбачають за сукупністю цих заяв формування публічного дискурсу «путіна-переможця». А саме цієї мети ніяк не могли досягти технологи кремля більше двох місяців. Очевидно, що найприйнятнішою для них технологією є проведення комунікаційних диверсій щодо України. Саме зараз – навколо евакуації «азовців» та щодо Маріуполя загалом. Для цього рашисти терміново готують престур іноземних журналістів на тимчасово окуповані території України. Так путін намагається «вибити» умови миру, де, за словами його речника пєскова, «голос росії чутимуть, і де їй буде комфортно існувати». 

На московії істерять і блефують, і це їхній «останній аргумент» на тлі провальної «спецоперації» в Україні. Проте ситуація ще раз доводить, з путінцями немає сенсу домовлятися, тим більше домовлятися без свідків.

На знімку: Порятунок захисників Маріуполя.

Фото: novosti.dn.ua