Випускні вечори, традиційна зустріч світанку на Дніпрі, подальші абітурієнтські клопоти для здобуття майбутньої професії. Усе це відібрали у випускників херсонських шкіл окупанти. Навчальний рік у освітніх закладах обласного центру через бойові дії у обласному центрі завершили достроково – на місяць раніше, ніж зазвичай. Тепер педагоги заповнюють табелі та пишуть характеристики для учнів. Ті хлопці та дівчата, котрі залишилися в рідному місті, отримають документи на руки. А їх однокласникам, котрі евакуювалися у регіони, підконтрольні ЗСУ, чи взагалі за кордон, електронною поштою вишлють скан-копії. А от зі свідоцтвами про повну загальну середню освіту виходить навпаки: унікальні номери документів до бази даних МОН України внесуть, але випускникам у Херсоні їм поки видати не зможуть. А от ті з них, хто перебуває поза межами зони окупації, свідоцтва «у пластику» таки матимуть.

Що ж до вчителів, то їм також не позаздриш – тиск на них з боку окупаційної «влади» просто шалений. У загарбників постійно виникають нові й нові забаганки, які ті широко озвучують: то відправити педагогів «переучуватися на нові програми» до Криму, то вилучити зі шкільних бібліотек «бандерівську літературу» включно з «неправильними» підручниками. До цього принаймні у Херсоні поки не дійшло, але спокою такі наміри не додають, погоджується директор однієї з гімназій обласного центру.

«У нас за межі окупованої території виїхала десь половина учнів і кожен десятий педагог. І думають вони не про випускні вечори, яких не буде, а про те, коли загарбників нарешті вигонять з міста, і можна буде повернутися до нормально життя. Щодо мене, то я б теж поїхав, але не можу покинути біженців з навколишніх сіл, котрі знайшли прихисток у нашій гімназії Їм повертатися просто нікуди, бо селянські оселі зруйновані під час боїв. А це 252 людей, у тому числі – родини з маленькими дітьми. Причому навіть забезпечити їх гарячим харчуванням зараз проблема. За безготівковий розрахунок нічого не продають, тож треба шукати можливості перетворити потрібну суму в готівку, потім шукати хоч трохи дешевші продукти, просити про допомогу друзів. Скільки так триватиме, і гадки не маю», - розповідає відомий херсонський освітянин.

Випускники шкіл «відлучені» й від найбільших херсонських книгозбірень, бо ті не працюють ще з початку війни. У обласній науковій бібліотеці імені Гончара, приміром,  на роботу виходять лише охоронці та технічний персонал – слюсарі, сантехніки, інженери. І то виплачувати зарплату стало нелегко: за квітень з ними розрахувалися тільки на дві третини. А вікна «Гончарівки» дрижать від вибухів: це українські армійці «обмінюються люб’язностями» із російськими артилеристами. Отака тепер у Херсоні культура й освіта.

Херсон.