Про це інформує Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

Це збір харчових продуктів та приготування їжі для цивільного населення та особистого складу війська України.

Рекомендуємо дотримуватися простих порад, як уникнути харчових отруєнь та харчових токсикоінфекцій:

– залучати до роботи зі збору, розвантаження, транспортування харчових продуктів осіб, які обізнані щодо поводження з харчовими продуктами, та здоровий персонал (за відсутності підвищеної температури, кашлю, без ознак діареї, нежиті, відсутності ознак гнійничкових захворювань на шкірі, відкритих ран);

– дотримуватися обов’язкової гігієни рук осіб, що контактують з харчовими продуктами;

– сировину та готові харчові продукти приймати, зберігати та транспортувати окремо;

– при розфасуванні продукції перевіряти термін її придатності та умови зберігання. Це допоможе правильно розділити продукти й продумати ефективне та раціональне харчування на місці;

– оцінювати цілісність і герметичність пакування харчових продуктів та строки їх придатності. При огляді консервованих продуктів (плодоовочевих, м’ясних та рибних консервів) оцінити, чи є негерметичні або браковані банки, які мають дефекти: патьоки, деформації, фізичний (неправдивий) бомбаж і банки «хлопавки», та не допустити їх подальше зберігання та використання;

– сирі харчові продукти (риба, м’ясо тощо) піддавати термічній обробці (смаження, варіння або тушкування);

– продукти, які швидко псуються, – оцінити їх зовнішній вигляд, колір, запах та смак;

– зберігати харчові продукти з дотриманням температурних режимів – за можливості;

– дотримуватися гігієнічних вимог та технології приготування їжі.

Важливо

Особлива увага має приділятися харчовим продуктам, які було отримано від цивільного населення, а саме: кондитерські і кулінарні вироби, напівфабрикати з м’яса, риби (фарш, котлети, кров’яні та домашні ковбаси, тощо) домашнього виготовлення, а також грибні та плодоовочеві, м’ясні та рибні консерви, виготовлені в домашніх умовах, повідомляє Держпродспоживслужба на офіційній сторінці відомства у соцмережі.

«Голос України».