З початку року ціни на низку продуктів у росії стрибнули на 50 –70%. Цукор – на 50%, рис – на 26%, чай – на 22%, капуста – на 60%, морква – на 61%, цибуля – на 70%. Подорожчали навіть маргарин і цукерки – на 20 – 30%. Це дані офіційної російської статистики, які спростовують запевнення путінського режиму, що в країні все по-старому.

Причин зростання цін, на думку експертів, є кілька. Перша – збільшення вартості імпортної сировини, комплектуючих та логістики. Друга – зниження врожаю, зростання попиту.  
Після введення міжнародних санкцій спостерігається низка тривожних тенденцій, ціни просто божеволіють і стрибають на непомірну висоту. І рядові росіяни реагують по-своєму: дві третини почали частіше купувати консерви, а кожен п’ятий – запасатися продуктами на чорний день. Діє психологічний фактор: люди побоюються голоду і очікують зростання інфляції та цін. Тому закуповують про запас.

У перші дні війни з Україною в росії на тлі падіння рубля спостерігався ажіотажний попит на гречку, цукор, побутову техніку та електроніку, засоби гігієни. Ціни одразу підстрибнули і вже не зменшились.

Зросли ціни і на промислові товари. Як повідомляє «Коммерсант», автозапчастини у березні-квітні подорожчали на 30%. Навіть паралельний імпорт не покращив ситуацію з постачанням електроніки до автомобілів та інших запчастин.

Російський гігант «АвтоВАЗ» відправив своїх працівників у вимушені відпустки, бо зникли комплектуючі, а нові поставки не налагодили.

Сотні провідних зарубіжних фірм, відомих світових брендів враз залишили російські ринки – це реакція на війну в Україні та міжнародні санкції.

Російська влада поспіхом шукає виходи із складної ситуації і навіть дозволяє контрабандне ввезення необхідних товарів. Це нині називається паралельним імпортом.

Сподівання на те, що спустошені ринки закриє Китай, теж себе не виправдали. Як повідомила міністр торгівлі США Джина Раймондо, порівняно з лютим поставки смартфонів з Китаю до росії зменшилися на 67%, ноутбуків – на 40%,  експорт телекомунікаційного обладнання – на 98%. Причина в тому, що американські санкції забороняють продаж російським компаніям комп’ютерних чипів, телекомунікаційного обладнання, лазерів та іншої техніки. На порушників буде накладено вторинні санкції.

Експорт техніки скоротився і з інших країн. Зі США – на 86%, Південної Кореї – на 62%,  Фінляндії – на 60%.

У квітні купівля автомобілів у росії порівняно з минулим роком зменшилася на 78,5%.

Ціновий шторм накрив своєю хвилею й індустрію відпочинку. За інформацією «Коммерсанта», у Криму цього літа не відкриється третина готелів та гостьових будинків, скорочення літнього навантаження може  сягнути 40%. Причина – війна з Україною.

На знімку: танок «Калінка» у виконанні офіційного інформаційного рупора МЗС рф Марини Захарової.

Фото з відкритих джерел.