Україна приєдналася до підписання Дорожньої карти з забезпечення глобальної продовольчої безпеки, яку було випущено за результатами міністерської зустрічі в ООН, що відбулася в Нью-Йорку 18 травня.

Міністр агрополітики та продовольства України Микола Сольський у своєму зверненні до міністрів зазначив, що для світової продовольчої безпеки надзвичайно важливим і першочерговим завданням є припинення війни росії проти України та розблокування експорту української сільськогосподарської продукції. А також наголосив, що для українських аграріїв сьогодні вирішується майбутнє трьох урожаїв та загалом їх подальша робота, повідомляє Мінагрополітики і своєму Телеграм-каналі.

«По-перше, наші аграрії не можуть експортувати ще минулорічний врожай, – розповів Микола Сольський. – По-друге, через окупацію і воєенні дії ми зберемо лише половину цьогорічного врожаю – його експорт так само може бути заблокований. Велика частина посівів озимої пшениці була проведена на сході, де ведуться активні бойові дії, та півдні, який тимчасово частково окупований. Росіяни активно викрадають зерно з цих територій. Фермери не зможуть там збирати врожай, а якщо зберуть, не зможуть його реалізувати. По-третє, під загрозою опинилася наступна посівна кампанія озимих, адже фермери не змогли продати свій врожай і не мають коштів для придбання пального, добрив, засобів захисту рослин, а також їм просто ніде цей урожай зберігати. І замість озимої пшениці їм значно вигідніше сіяти ріпак».

Очільник міністерства також заявив, що продовольча ситуація дедалі загострюватиметься. Кожна держава вже почала платити ціну за російську агресію в Україні через дефіцит зерна та інфляцію. Зростання цін на харчі відчули чи відчують громадяни багатьох держав, у тому числі й економічно розвинених. Адже через російську війну проти України світові ціни на пшеницю та кукурудзу вже зросли більш як на 20 відсотків, що спричинило подорожчання основних продуктів.

За словами Миколи Сольського, глобальну продовольчу безпеку може бути гарантовано лише в разі припинення війни рф проти України та розблокування експорту нашої сільгосппродукції.

Підготувала Галина КВІТКА.