Цій темі була присвячена нарада у Держенергоефективності за участю міжнародних партнерів. Якісна імплементація Закону «Про енергетичну ефективність» має відбуватися на основі кращого досвіду ЄС і, найголовніше, сприяти відновленню України.

«Попри воєнний стан Держенергоефективності продовжує роботу над імплементацією Закону «Про енергетичну ефективність», більше того, ми бачимо необхідність інтенсифікувати таку роботу. Агентство мало можливість подавати попередні пропозиції до перспективного плану відновлення країни, в яких ми чітко визначили, що принцип «Energy Efficiency First» має бути жорстко зафіксований під час такої відбудови України», - повідомив голова агентства Валерій Безус.

Держенергоефективності вже працює над виконанням закону, розробляючи необхідні підзаконні акти.

«Наша робота пов’язана з тим, щоб максимально імплементувати положення закону, а також накопичити напрацювання щодо можливих змін до цього закону, які дали б можливість вдосконалити сферу законодавчого регулювання розвитку сфери енергоефективності на рівні профільного закону», - додав голова.

Під час наради представники Держенергоефективності презентували заплановані проекти нормативно-правових актів за напрямами:

- енергетичне маркування;
- енергетичний аудит;
- енергетичний менеджмент;
- енергосервіс;
- енергоефективність газотранспортної системи, системи передачі електричної енергії, газорозподільної системи, системи розподілу електричної енергії;
- забезпечення сталого підвищення енергоефективності кінцевого споживання енергії зі встановленням цільового показника щорічного скорочення споживання енергії;
- державні цільові програми;
- національна система моніторингу енергоефективності;
- визначення цільового показника щорічного скорочення споживання енергії;
- оцінка виконання та актуалізація Національного плану дій з енергоефективності на період до 2030 року.

Учасники погодилися, що співпраця з міжнародними партнерами також є важливою для того, щоб за сучасною практикою ЄС «закласти основу для відновлення країни на новій принциповій ідеологічній базі енергетичної ефективності, створюючи взірцеві практики».

Своєю чергою, партнери (UNIDO, GIZ, UNDP, STARTER, UDEPP, EBRD, USAID, проекту ЄС «Угода мерів - Схід») теж підтримали важливість взаємодії у цьому напрямі та поділилися планами роботи.

За підсумками учасники наради дійшли згоди, що сьогоднішні реалії є сигналом для мобілізації усіх для синергії зусиль у напрямку відновлення країни.

Про це інформує прес-служба Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України на офіційній сторінці відомства у соцмережі.

«Голос України».