У пониззі Дніпра від Нової Каховки до Голої Пристані підтоплене чи не все узбережжя. Причина – інтенсивні скиди води з дамби Каховської ГЕС. Зазвичай, до такого способу знизити рівень штучного моря вдаються навесні, під час сезонного паводку. Але наразі з цим природним явищем підтоплення фахівці жодним чином не пов’язують. 

– Інтенсивність цьогорічного паводку у дельті Дніпра навіть трохи нижча, ніж зазвичай. Тому у скиданні з дамби гідроелектростанції великих обсягів води особливої потреби немає, бо немає такого її надлишку. Найшвидше, причини, що спонукали керівництво ГЕС до збільшення обсягу скидів є військово-технічними, – обережно висловлюється гідролог обласного Центру гідрометеорології Євген Корецький. – Втім, офіційна інформація про ті обсяги зараз не надходить, і своїми планами про подальші дії з нами ніхто не ділиться.

Наразі відомо, що на Каховській ГЕС вийшли з ладу два потужні гідроагрегати з шести, тому енергетики й скидають значні кількості води – вони їм просто зайві. Але це лише припущення місцевих жителів. На сьогодні немає інформації навіть про те, через що гідроагрегати зупинилися: чи то внаслідок недавньої пожежі, чи диверсії, чи дій російських окупантів, котрі контролюють стратегічний об’єкт. Офіційні посадові особи підтверджують лише наслідки, тобто сам факт підтоплення.

– Був на березі Дніпра особисто. Огляд міського пляжу показав, що на його території смуга підтоплення завширшки десь у чотири метри. Однак парку, який межує із пляжем, руйнування не загрожують. Там ще з 2011 року проклали дренажну систему, і вона спроможна відводити надлишок води, – зазначив міський голова Нової Каховки Володимир Коваленко у бесіді з власкором «Голосу України». – Небезпеки для життя людей також не вбачаю. І наочним свідченням цього є численні рибалки, котрі спокійно закидають свої спінінг біля зони підтоплення.

Херсонська область.

Фото із сайту vgoru.org