Про це інформує Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

Зокрема, відомство нагадує, що нещодавно для запобігання дефіциту пального в країні Кабінетом Міністрів України було скасовано державне регулювання цін на бензин і дизельне паливо. При цьому суб’єкти господарювання, як і раніше, зобов’язані завчасно декларувати ціни у разі їх підвищення.

Не дивно, що останніми днями до Держпродспоживслужби з усіх областей України почали надходити повідомлення про надмірно завищені ціни, відсутність розрахункових документів, відмову у вільному виборі засобів розрахунку тощо.

Відтак за дорученням Прем’єр-міністра України Головними управліннями Держпродспоживслужби спільно з військовими адміністраціями, Національною поліцією та податковою розпочато проведення перевірок суб’єктів господарювання, що працюють на роздрібному ринку пального.

Так, наприклад, Головним управлінням Держпродспоживслужби у Чернівецькій області розпочато перевірки п’яти АЗС ТОВ «ПП-ОЙЛ», де дизпаливо реалізовувалось по 70 гривень за літр.

За підсумками перевірки станом на 22 травня реалізація пального на АЗС не здійснюється, констатує Держпродспоживслужба.

Критикувати дії державного органу, наділеного функціями зі здійснення державного контролю (нагляду) за дотриманням вимог щодо формування, встановлення та застосування державних регульованих цін, – справа невдячна. Та ми цього і не прагнемо робити, а наведемо лиш ще одну, як нам здається, протилежну думку, стосовно порушеної проблеми.

Вона належить одному із ключових гравців українського паливного ринку, керівному директору WOG Holding BV Андрію Пивоварському.

«Якщо буде глибшим дефіцит, то може зрости й ціна. Європейські трейдери вимагатимуть більші премії за доступ до нафтопродуктів. І український бізнес за це заплатить. Бо найголовніше сьогодні, щоб був нафтопродукт в Україні, а не ціна…

…Сьогодні співпраця з урядом найкраща, яку я будь-коли бачив. Уряд робить все можливе для спрощення логістики, для спрощення регуляторних процедур при перетині кордонів, уряд допомагає бізнесу разом воювати на цьому фронті постачання…

…Будь-хто може везти нафтопродукт до країни без обмежень до насичення ринку нафтопродуктів. Після того, як відбувається насичення, треба поступово повертати акциз, ПДВ, перевірки, контроль. Але після того, як досягнемо певного насичення. Зараз будь-хто і будь-як може привезти нафтопродукт, щоб він був. Споживач сам обере, за якою ціною та у кого купити. І це розуміють і в уряді, і у Верховній Раді…».

Держпродспоживслужба тим часом нагадала, що завищення цін в умовах воєнного стану є неприпустимим, а порушення правил ведення підприємницької діяльності матиме наслідки у вигляді штрафів та інших заходів адміністративного впливу.