Під час церемонії відкриття до учасників форму звернувся Президент України Володимир Зеленський. Він закликав представників світових еліт, котрі традиційно приїжджають до Давоса, створити такі інструменти, які унеможливлять на майбутнє загарбницькі та неспровоковані війни. «Якби усі можливі санкції були запроваджені 2014 року, а не зараз, чи розпочалася б війна?» - запитав Президент присутніх. Він закликав вживати до агресорів санкції на випередження, а не як реакцію на війну. Також запропонував створити глобальний механізм united24, який дозволить оперативно надавати всю необхідну допомогу жертвам агресії.

Говорячи про шляхи зупинки російського агресора, Володимир Зеленський нагадав, що ще не всі з можливих санкцій застосовано. «Не чекайте рокових пострілів, не чекайте застосування росією спеціальної зброї - хімічної, біологічної, не дай боже, ядерної. Не створюйте в агресора враження, що нібито світ не чинитиме достатнього спротиву. Захищайте одразу по максимуму свободу та нормальний, корисний для усіх мирний порядок у світі», - заявив він.

Зокрема, Володимир Зеленський закликав провідні країни світу запровадити ембарго на поставки російської нафти; заблокувати роботу всіх банків країни-агресора, відмовитися від послуг російського ІТ-сектору. Представникам бізнесу він запропонував вийти з російського ринку і прийти на український. При цьому глава нашої держави подякував усім урядам та бізнесу, які запровадили санкції та покинули росію.

Ще одна важлива тема, яку на церемонії відкриття порушували і Президент нашої держави, і президент Давоського форуму Берге Бренде, і засновник та модератор форуму Клаус Шваб, - це відновлення України. Так, Берге Бренде та Клаус Шваб закликали створити план Маршалла задля відбудови України, не чекаючи завершення війни. "Ми вже маємо працювати над відбудовою принаймні на територіях, що перебувають під контролем України», - підкреслив Берге Бранде. А Клаус Шваб відзначив, що питанню відбудови нашої країни буде присвячена конференція в Лугано (Швейцарія), яка запланована на липень цього року.

Володимир Зеленський підсумував, що це буде найбільша відбудова з часів Другої світової війни.

Окремо у своїй промові Президент торкнувся проблеми глобального голоду. «Голод потрібно зупиняти превентивно, коли він ще не почався. Зараз у світі немає такого інструмента. Тому пропонуємо створити організацію відповідальних і демократичних держав - експортерів продовольства, які можуть діяти з повагою до прав людини і глобальних правил торгівлі», - сказав він.

За його словами, мотивація в України стосовно такої ініціативи дуже проста: якими б не були поворотні моменти в історії, у людства має бути страховка від голоду. «І Україна готова надати майданчик для такої нової організації, безумовно потрібної», - наголосив Зеленський.

Фото з сайту president.gov.ua