Інформує Державне агентство водних ресурсів України.

Мета заходу – вивчення системи еколого-економічного обліку води в ЄС в рамках програми EU4Environment: Water resources and Environmental data».

Зокрема експерти проекту «EU4Environment для країн Східного партнерства: Управління водними ресурсами та екологічні дані» презентували українським водникам концепцію системи обліку використання води за стандартами Європейського Союзу.

Спікери представили регіональну багаторічну програму співпраці, спрямовану на впровадження в Україні концепції обліку водних ресурсів з посиланням на Систему економічного обліку води (SEEA-Water). Доповідь фахівців була зосереджена навколо:

– конкретних цілей програми;
– перспектив водообліку за стандартами нормативно-правової бази ЄС;
– розподілу за видами економічної діяльності;
– основних складових водообліку.

Щодо останнього було наголошено, що це доволі складна система, оскільки кожна країна має свої особливості розподілу та використання водних ресурсів.

Опісля учасники семінару у форматі відкритої дискусії обговорили питання особливостей обліку використання води в Україні та відповідності національної системи водообліку євростандартам. Українські фахівці згадали також про нещодавно заповнену анкету-опитувальник для отримання Україною статусу кандидата на членство в Європейському Союзі, один з розділів якої саме і був присвячений статистиці обліку водних ресурсів.

Начальниця відділу моніторингу поверхневих вод та меліорованих земель Держводагентства Марія Шпанчик  поцікавилася досвідом європейських колег щодо критеріїв для водокористувачів, а також процесом автоматизації системи водообліку в країнах ЄС. Крім того, представниця Агентства торкнулася питання наявності практичних інструментів щодо обмежень за видами економічної діяльності за умови дефіциту води.

Наостанок учасники зустрічі домовилися проаналізувати наявну інформацію щодо обліку води згідно із законодавством України та визначити, на яких саме аспектах варто детальніше зосередити подальшу співпрацю з метою досягнення найкращого практичного результату, – інформує Державне агентство водних ресурсів України на власній сторінці відомства у соцмережі.

«Голос України».