Руслан Стефанчук відзначив високу динаміку розвитку міжпарламентського діалогу з Іспанією і висловив сподівання на подальшу активну співпрацю. Голова Верховної Ради розповів про потреби в збільшенні поставок сучасних важких озброєнь і посиленні санкцій проти рф.

«Прошу за можливості посилити цей тиск шляхом якнайшвидшого прийняття 6-го пакету санкцій, щоби значно зменшити спроможності рф фінансувати ведення війни проти України», — висловив прохання Руслан Стефанчук.

Очільник українського Парламенту також закликав Генеральні Кортеси Іспанії дозволити передачу заморожених активів російських олігархів на потреби відбудови України та позбавити путіна й мєдвєдєва високих нагород Сенату і Конгресу Депутатів Іспанії.

Голова Верховної Ради висловив вдячність за рішення Уряду Іспанії щодо направлення в Україну іспанських експертів для збору доказів про воєнні злочини рф для міжнародного трибуналу.

«Сподіваюся на підтримку Іспанією ініціативи щодо створення Спеціального трибуналу в справі про злочин агресії проти України, який доповнить роботу Міжнародного кримінального суду», — наголосив Руслан Стефанчук.

Спікер Парламенту України подякував Іспанії за надання притулку українським громадянам і підтримку євроінтеграційних прагнень України. Руслан Стефанчук розраховує, що Іспанія підтримає надання Україні статусу кандидата на вступ до ЄС на засіданні Європейської Ради в червні.

«Хочу звернутися до парламенту Іспанії з проханням надати підтримку та лобіювати цей процес, зокрема шляхом ухвалення відповідної резолюції. Прошу Вас, пані Мерічель Батет, стати парламентським амбасадором європейської інтеграції України», — закликав Руслан Стефанчук.

Зі свого боку, Голова Конгресу Депутатів Іспанії запевнила, що  Україна може розраховувати на Іспанію.

«Ми та наш Уряд будемо продовжувати підтримувати всі санкції, будемо намагатися, щоби вони були ефективні та максимально болючі», — зазначила Мерічель Батет Ламанья.

Вона додала, що Іспанія сприятиме Україні, її армії, надаватиме інституційну підтримку, прийматиме біженців, допомагатиме лікувати військових і цивільних у лікарнях Іспанії.  

«Ми хочемо, щоб обидві наші палати були в перших рядах у боротьбі України проти цієї агресії. Європейська спільнота повинна мати одну позицію. Ми маємо забути про різноголосся та об’єднатися проти путіна. Це буде наша основна сильна сторона», — підкреслила Голова Конгресу Депутатів Іспанії.

Мерічель Батет Ламанья подякувала Руслану Стефанчуку за запрошення відвідати Київ і поінформувала, що ця пропозиція схвально сприйнята. 

«І ми маємо бути з вами поряд — із першого дня й до кінця, щоби припинити цю війну, цю агресію, особливо — атаки, смерті, порушення прав людини», — наголосила Голова Конгресу Депутатів Іспанії.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України.