З початком широкомасштабного вторгнення росії в Україну 24 лютого 2022 року з’явилися повідомлення про зникнення й викрадення російськими військовими у містах і селах українських цивільних громадян, таких як: журналісти, релігійні діячі, волонтери і громадські активісти, державні службовці та їх рідні.

Викрадення росіянами цивільних - це умисне вчинення воєнного злочину за Женевськими конвенціями та І Додатковим протоколом. Цими міжнародними документами забороняється захоплення цивільних заручників під час війни та врегульовано питання захисту цивільного населення під час воєнних дій.

Викрадення цивільних людей - це відверте порушення не тільки прав і свобод громадян, а й законів та звичаїв війни.

 За попередніми даними Запорізької обласної військової адміністрації, лише у Запорізькій області з початку розпочатої війни росії проти України було викрадено 280 людини, з яких 163 особи звільнено, а 117 залишаються у полоні.

Одним із таких є 16-річний Влад Буряк, якого окупанти викрали 08 квітня 2022 року на російському блокпості у місті Василівка Запорізької області, звинувативши хлопчика в тому, що він начебто щось фіксував на телефон. Наразі неповнолітній майже два місяця перебуває у російському полоні.

Російські окупанти викрадають мешканців тимчасово окупованого Херсона та області, які активно висловлюють свою проукраїнську позицію. За попередніми даними  Херсонської обласної військової адміністрації, станом на початок травня в регіоні відомо про зникнення щонайменше 120 людей, однак точну кількість таких випадків назвати важко.

Як висвітлено на сайті Уповноваженої Верховної  Ради України з прав людини Л. Денісової, однією із таких є Ірина Горобцова, яка у своїх соціальних мережах засуджувала вторгнення окупантів на територію України та її рідного міста.  Вона зникла з власного будинку та вже тиждень окупанти вибивають з Ірини зізнання у тому, що це нібито вона коригувала вогонь по окупаційних військах на аеродромі у Чорнобаївці.

Загалом до рф примусово вивезли, депортували 1 млн 400 тисяч осіб, із яких понад 240 тисяч дітей. Таких випадків з кожним днем стає все більше, а тому необхідно вирішувати на міждержавному рівні питання про повернення депортованих українців.

Закликаю світових лідерів країн-партнерів і міжнародну спільноту не бути байдужими та негайно публічно засудити непоодинокі випадки викрадення і утримання росіянами цивільних громадян України, особливо дітей і жінок. Необхідно посилювати тиск на росію накладенням санкцій на її бізнес і закриття його, а також нафтове ембарго.

Звертаюся до Ради ООН з прав людини та ОБСЄ посилити тиск на росію, сприявши звільненню нею депортованих, викрадених і незаконно утримуваних українських цивільних осіб.

Необхідно назавжди зупинити росію і притягнути російську владу, її військових до відповідальності за викрадення, катування та вбивства цивільних осіб на окупованих територіях України.

Інформаційне управління