Про це інформує Міністерство соціальної політики України.

Це діти віком від 0 до 5 років, які мають різні захворювання та були переміщені до Литви для обстеження і реабілітації під патронатом міністрів соціальної політики України та Литви.

Вони мають ментальні порушення, розлади аутичого спектра, мікроцефалію, гідоцефалію, синдром Дауна, когнітивні порушення, затримки психомоторного розвитку. Діти з початком воєнних дій були переміщені з Харкова до Івано-Франківської області.

«Під час візиту до Івано-Франківської області для моніторингу задоволення потреб переміщених людей я побачила, що у цих дітей через стан здоров’я є потреба в інших умовах перебування. І почала шукати можливості забезпечити для них такі умови.Зокрема запитувала «соціальних» міністрів країн-партнерів. Моніка Навіцкене відгукнулась одразу, знайшла реабілітаційний заклад, де дітей не просто можуть розмістити та забезпечити догляд, а й також проведуть обстеження і, за показаннями, реабілітацію.

Сьогодні, як ніколи, яскраво видно щирих та небайдужих людей, готових прийти на допомогу, об’єднуватись та координувати дії, і глобально, і в кожному окремому випадку, допомагати конкретній людині або дитині. І це таке сильне відчуття людяності, яка не залежить від посад, і єдності, яка дає надію на те, що ми всі разом зробимо світ кращим», - прокоментувала Марина Лазебна.

У результаті діти разом з 5 супроводжуючими особами були переміщені до реабілітаційного закладу в місті Каунас, де вони забезпечені найкращими умовами перебування, потреби дітей задоволені, зокрема потреби у необхідних медичних послугах.

Про це інформує Міністерство соціальної політики України на сторінці відомства у соцмережі.

«Голос України».