Два земляки — Герої України: Дмитро Дозірчий (ліворуч) та Євген Пальченко.

Обидва офіцери у званні старших лейтенантів служать у 59-й окремій мотопіхотній бригаді ЗСУ.

Обидва відзначилися під час прикриття виходу колон бригади через Антонівський міст на Херсонщині.

Командири танкістів із запізненням отримали нагороди. Вони постійно на передовій. Прибути до Києва вдалося в один з останніх днів квітня, приблизно через півтора місяця після публікації указів Президента України про присвоєння їм найвищого звання. Ордени «Золота Зірка» вручив глава держави. Така подія зберігатиметься у пам’яті упродовж усього життя.

Герой України танкіст Дмитро Дозірчий з головнокомандувачем ЗСУ Валерієм Залужним.

Про церемонію нагородження, що відбувалася у залі Героїв України Маріїнського палацу, повідомляв, зокрема, сайт АрміяInform з розповіддю про подвиг роти танкістів під командуванням Дмитра Дозірчого.

Ранок 24 лютого 2022 року танкісти зустріли на півдні Херсонщини. Побачили у небі російські літаки, прольоти ворожих ракет.

Ротний отримав наказ командування бригади вирушати зі своїм підрозділом у напрямку Нової Каховки для стримування наступу ворога. Танкісти одразу вийшли на завдання. Здолали майже 80 кілометрів. Мали закріпитися на підступах до Антонівського мосту. Робити це довелося з боями, прориваючи оборону ворога.

«Цей міст через Дніпро має велике стратегічне значення, він з’єднує Херсон з лівим берегом, зокрема містом Олешки, — розповів сайту АрміяInform командир роти танкістів. — Нам доручили прорватися до моста і утримувати його, тим само дати можливість виходу колон бригади».

На шляху до водної переправи танкісти потрапили у засідку. Командир каже, що рашисти скористалися автомобілями з українськими номерами. Тому не одразу стало зрозуміло, що в машинах російські військові. Бій тривав недовго — на автомобілях проти танків не повоюєш.

Жорстокішим виявилося наступне протистояння з ворогом, який намагався не дати можливості українським військовим підійти до Антонівського мосту.

Ротний грамотно керував боєм. Завдяки його наказам підлеглі знищили міномет, радіолокаційну станцію, протитанкові засоби та живу силу противника.

На жаль, у тому бою рота теж зазнала втрат. Одну з машин підбили протитанковим снарядом. Вона загорілася, здетонував боєкомплект… Поранений механік-водій дивом вибрався з охопленого вогнем танка. А ось командир екіпажу і навідник загинули.

Танкісти все-таки прорвали оборону ворога і розблокували міст.

Після цього закріпилися на визначеному рубежі та тримали його до виходу колон своєї бригади.

Прикриття колон, які виходили через Антонівський міст, здійснював ще один танковий підрозділ — взвод під командуванням Євгена Пальченка. Упродовж трьох днів танкісти прикривали побратимів.

Зустрілися офіцери у Києві під час нагородження. Дмитро Дозірчий родом з смт Літин на Вінниччині. Він випускник Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Сагайдачного. До речі, цей військовий заклад закінчила також його старша сестра. Тільки місяць прослужив на посаді командира взводу, після чого його призначили командувати танковою ротою. Вміння ротного одразу оцінили у бригаді. Зі своєю ротою Дозірчий виконував завдання в районі ООС, починаючи з 2019 року. Однак участі у боях брати не доводилося. Вогневі зіткнення на Херсонщині стали першими за час служби. Перші бої — і найвища нагорода держави!

Євген Пальченко виріс в одному з сіл колишнього Немирівського району. Як і його земляк, навчався в Національній академії імені гетьмана Сагайдачного. Їх об’єднує ще й те, що служать в одній бригаді — 59-й окремій мотопіхотній імені Якова Гандзюка. До слова, генерал армії УНР Гандзюк родом з Літинщини, як і нинішній Герой України офіцер Дозірчий.

Після нагородження на Фейсбук-сторінці 59-ї бригади з’явився допис про подію: «Завдяки професійним діям та вмілому командуванню молодих командирів танкових підрозділів у перші години рашистського нападу 24 лютого наші танкісти зуміли прорвати ворожу оборону на Херсонщині, розблокувати Антонівський міст, що мав важливе стратегічне значення, закріпитися на визначеному рубежі та тримати його до виходу колон бригади з оточення. Нині молоді офіцери без перепочинку знищують ворога, виконують свою місію захисту України».

Фото з Фейсбук-сторінки 59-ї окремої мотопіхотної бригади.