На знімку: під час «наради» щодо відновлювальних робіт у Маріуполі.

Мешканцям окупованого Маріуполя доведеться відновлювати втрачене житло самотужки, за власний кошт. Допомога росії якщо і надходитиме, то виключно по дитячих садках, школах та інших установах. Всім іншим окупаційна «адміністрація» допомагатиме лише будматеріалами. Про це йшлося на «нараді» в окупованому Маріуполі, яку проводив колаборант – заступник псевдоголови Маріуполя Хаджинов. Він і дав власникам осель зрозуміти, що «порятунок потопаючих – справа рук самих потопаючих».

Загарбники хоч і кажуть про намір росії нібито побудувати у вщент зруйнованому Маріуполі декілька багатоквартирних будівель для потреб військового окупаційного корпусу та розпочати «відновлення історичних будівель». Але й тут – не все так просто.

«Цікава деталь, цей процес активно лобіює фсб-група Сабліна та екс-депутата Маріупольської міськради Іванова (автори російської весни 2014 року в місті), – повідомив радник маріупольського міського голови Петро Андрющенко. – Нещодавно в Маріуполі було керівництво ФАУ «Роскапстрой» (https://roskapstroy.ru/) мінбуду росії. Саме ця організація займалась освоєнням бюджету та будівництвом в Криму після окупації. Фінансові ниточки від неї ведуть саме до чиновників-утікачів з України, що оселились в росії та Криму. Тепер маріупольські мраZі готуються освоїти бюджет на «відновлення Маріуполя». Єдине, чого точно немає в цьому рівнянні, то це маріупольців та покращення їхнього життя».

Скепсис щодо здатності окупантів щось «відновити» у Маріуполі посилюється на тлі невдалих потуг навіть підключити електрику до об’єктів житла. Провину ж за свою неспроможність безпечно відновити електропостачання загарбники, як завжди, перекладають на мешканців.

Маріупольцям повідомили, що вони нібито можуть отримати дозвіл на самостійне підключення електрики до своїх осель. Але для цього їм необхідно спочатку отримати дозвіл на підключення, звернувшись із заявою до ЖЕКів по вул. Гранітна,114 або по вул. Шевченка, 301/б. Потім – знайти електрика з чинним професійним посвідченням від так званої «днр» та трьох сусідів для складання акта безпечного підключення. І вже після цього – отримати дозвіл по вул. Войнича, 2 на підключення.

Відтак стає зрозумілим: світло в Маріуполі так і не ввімкнуть. Адже оскільки електриків із посвідченнями від так званої «днр» у місті просто немає, то й електромережі будуть знеструмлені. Для чого ж тоді загарбники навмисно вводять стотисячне місто в оману, завідомо знаючи про нездійсненність своїх «умов»? По-перше – для окозамилювання щодо того, нібито «життя покращилось». По-друге, в разі невдалої спроби ввімкнення станеться пожежа, – провина ляже не на окупаційну владу, а на пересічних маріупольців, які нібито не вжили завчасних заходів.

Отже, «совок» повернувся в Маріуполь у всій красі. Тепер тут – бюрократія, черги, дефіцит і відсутність нормального життя на тлі нав’язливої пропаганди, що «жить стало лучше, жить стало веселее».

Фото з Телеграм-каналу Андрющенко Time.