Літний туристичний сезон на чорноморських курортах Болгарії буде відкрито в другий вікенд червня. Майже з усіх готелів на узбережжі до 31 травня біженців з України переселять на державні бази відпочинку чи зимові курорти. І до 11 червня буде виконано необхідний ремонт.

Як повідомив міністр туризму Болгарії Христо Проданов, разом із міністром закордонних справ Теодорою Генчовською вони вирішили запросити на символічне відкриття літнього туристичного сезону керівників усіх дипломатичних місій, акредитованих у Болгарії. За його словами, 11 і 12 червня їм нададуть можливість ознайомитися майже з усіма курортними комплексами на узбережжі Чорного моря. «Наша мета полягає в тому, аби всі посли переконалися, що Болгарія є безпечним та мирним місцем, і запросили своїх співвітчизників на відпочинок до нас», - заявив міністр.

Щодо перспектив майбутнього літнього туристичного сезону в Болгарії він висловив обережний і помірний оптимізм. «Війна (росії в Україні) має негативний вплив. Більшість тих, хто перебуває далеко від Болгарії, вважає, що регіон Чорного моря неспокійний. Але це не так! Чорне море - це спокійна і безпечна зона, тому я закликаю наших гостей з-за кордону не хвилюватися і сміливо їхати на відпочинок на болгарське узбережжя Чорного моря», - цитують слова міністра туризму місцеві ЗМІ.

З ним категорично не погоджується голова регіональної структури Болгарської асоціації власників готелів і ресторанів (БГРА) курортного міста Несебр Веселін Налбантов. На думку його колег з БГРА, якщо війна в Україні триватиме й далі, а загроза появи мін у Чорному морі залишиться, то зарубіжні туристи відмовляться приїжджати до країни і анулюють усі бронювання місць у готелях. Болгарія може через це втратити 60 відсотків гостей. А якщо росія припинить війну, то на узбережжі навпаки - можна очікувати справжній бум.

«Туристичний сектор дає 15 відсотків у ВВП країни, багатьох болгар забезпечує робочими місцями. Хоча пандемія і вплинула на сімейні бюджети, до війни резервування місць у готелях було більш-менш схоже на 2018 рік. А зараз усі резервування зупинено», - пояснив Веселін Налбантов. За його словами, на ситуацію негативно впливає і підвищення цін на продукти харчування, газ, електроенергію. Зараз прогнозувати, як зміняться ціни, дуже складно, бо ніхто не може передбачити, яким буде підвищення у червні та липні. Він запропонував міністерству туризму для подолання кризи в галузі, що наростає, потурбуватися про надання власникам готелів і ресторанів кредитів під низькі відсотки для будівництва фотоелектричних станцій, а також зупинити експорт електроенергії через складну ситуацію з високими цінами. «В 2020 році за електрику я платив 18–20 000 левів (9–10000 євро) на місяць, а зараз ми рухаємося до 40 000 левів, тобто платити доведеться вдвічі більше. Держава компенсує ці витрати по мінімуму - 200-300 левів на людину», - повідомив Налбантов.