Більше трьох місяців в Україні йде війна. Зруйновані міста, втрачені життя, залишенні домівки. Годинник зупинився 24 лютого 2022 року і досі кожного дня він стікає кров’ю. Великою і дорогою ціною Україна здобуває перемогу. Війна в Україні завдає нестерпної болі не тільки самим українцям. Сьогодні цю біль відчуває весь світ. 

Задля задоволення своїх амбіцій росія вдається до різних методів ведення війни, навіть до заборонених. Шкода, яку своїми діями завдає росія Україні та всьому світу є досить великою, а її наслідки вже дають про себе знати.

путін  нищить і тих людей, які знаходяться далеко за межами поля бою.

Війна в Україні завдала ударів по світовій продовольчій системі. Це викликало глобальну продовольчу кризу, яка може тривати роки, якщо її не зупинити.

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш, виступаючи на спеціальному засіданні, присвяченому глобальній продовольчій безпеці, заявив, що конфлікт у поєднанні з наслідками зміни клімату та пандемією «загрожує поставити десятки мільйонів людей на межу відсутності продовольчої безпеки, за якою піде недоїдання та масовий голод». Війна призвела до припинення поставок з українських портів, які колись експортували величезну кількість олії, а також зернових, таких як кукурудза та пшениця. Це скоротило глобальну пропозицію та призвело до різкого зростання цін на альтернативи (аналітичний портал «Слово і діло»).

Ахім Штайнер - адміністратор Програми розвитку ООН, у своєму виступі на Всесвітньому економічному форумі у Давосі,  заявив,  що кризи з продовольством, паливом та фінансами, спричинені або посилені війною в Україні, загрожують спровокувати заворушення у більш бідних країнах та призвести до дефолту більш ніж 70 держав (газета «The Wall Street Journal»).

Сьогодні російські війська заблокували поставки зерна з українських портів, у зв’язку з чим, ціни на пшеницю зросли до рекордного рівня.

За даними Міністерства аграрної політики та продовольства України, російські війська не лише блокують поставки зерна з України, а й крадуть сировину з метою подальшого транспортування в росію і на тимчасово окуповані території.

Як повідомляє телеканал CNN, нові супутникові знімки Maxar Technologies зафіксували, як два російські суховантажі завантажують крадене українське зерно у порту окупованого Севастополя.

На знімках, станом на 19 та 21 травня, показано, як у відкриті трюми пришвартованих кораблів «Матрос Позінич» та «Матрос Кішка» з конвеєра зсипається зерно.

За інформацією українського уряду в українських портах заблоковано 22 мільйони тонн продовольства. Щонайменше 400-500 тис. тон зерна росія вже викрала та намагається його продати.

Сьогодні не може бути жодних сумнівів щодо того, хто має відповідати за недоїдання та масовий голод мільйонів людей в Азії, Африці та інших частинах світу.

Я закликаю усі держави не купувати у рф вкрадене українське зерно та не ставати співучасниками страшних злочинів, які сьогодні вчиняє путін. Об’єднавшись, нам потрібно зробити все можливе, щоб припинити військові дії в Чорному морі, а головне - зупинити агресора, який своїми діями веде світ до голоду та  продовольчої катастрофи.

Інформаційне управління

Фото: reuters