Зокрема, у рідному Франковому селі просто неба організували музейно-мистецьку академію «Все буде Франкова Україна».

Участь у заході взяли науковці, освітяни, депутати, працівники музеїв, духовенство, громада села Нагуєвичі, школярі, студенти, військові, вимушені переселенці.

На урочистостях був присутній народний депутат  Михайло Цимбалюк, який зазначив, що  мав надзвичайну нагоду вкотре побувати у рідному селі Івана Франка.

«Щораз захоплююся директором державного історико-культурного заповідника «Нагуєвичі» Богданом Лазораком – саме завдяки таким ідейним людям і бережеться українська ідентичність»,  – сказав народний депутат.

«Під час академії були вимушено переселені українці, які живуть на теренах Франкового краю. Ми зустріли з фронту нашого пораненого музейного охоронця Володимира Войнова, героя Луганського аеропорту, який тиждень після Великодня отримав важке поранення на передовій, – повідомив директор заповідника Богдан Лазорак (на знімку). – Нині наші наукові співробітники проводять екскурсії для вимушено переселених українців з Харківщини, Черкащини, Чернігівщини, Луганщини, Київщини, Донеччини, Сумщини, з Південної України. Сьогодні вони живуть тут разом з нами, садять дерева, зустрічають інших українців».

Привітав учасників академії правнук Каменяра Петро Галущак (на знімку внизу).

«Хотів би сказати словами Івана Франка, що ми живемо у час війни, яка є найскладніша і найтяжча. Сьогодні думаю над тим, що Україна своєчасно кувала нову зброю. «Нептуни» і «Вільхи» вже долучено до роботи. Однак ще не все вдалося зробити для того, щоб  вигнати з нашої землі орду прибульців. Вірю, що буде досягнута перемога, адже наші воїни – найкращі в світі».

Усі промовці проводили паралелі між роками, в яких жив і творив Франко та сьогоденням. Висновок один – боротьба волелюбного українського народу за свою незалежність триває й донині. Під час заходу зібрали кошти на підтримку Збройних Сил України. Вшанували хвилиною мовчання Українських героїв, які поклали своє життя за Батьківщину.

Просто неба, на галявині біля музею, відбулася постановка уривку з п’єси Тетяни Іващенко «Таїна буття» про життя Івана Франка і Ольги Хоружинської у виконанні заслужених артистів України Київського академічного драматичного театру на Подолі Лариси Трояновської та В’ячеслава Довженка.

Оркестр духових інструментів Дрогобицького музичного фахового коледжу ім. Василя Барвінського підготував концерт патріотичної музики «А набігла у нас з москалями війна».

З нагоди роковин музейники презентували унікальну знахідку – ікону-феретрон (на знімку внизу), знайдену під час музейної експедиції на горищі дзвіниці у селі Сторона і відреставровану у 2022 році. З одного боку ікони зображено Миколая Чудотворця, з другого – зображення Почаївської чудотворної ікони Божої Матері XVIII століття. Це третя відома у світі копія знаменитої ікони, цілительки від сліпоти і визволительки полонених.

Фото Державного історико-культурного заповідника «Нагуєвичі».