«Наші військові хірурги провели операцію, яка не має аналогів у медицині! — йдеться у повідомленні на Фейсбук-сторінці командування Медичних сил Збройних Сил України. — У військовому мобільному госпіталі в одному з прифронтових міст уперше в Україні виконана сучасна лапароскопічна операція (видалення нирки) при вогнепальному пораненні з руйнацією органу у польових умовах. Загалом у мобільному госпіталі виконали уже дві такі операції без розтину і врятували життя наших воїнів».

У повідомленні уточнюють, що завдяки малоінвазивній технології на тілі залишаються ледь помітні місця проколів від оперативного втручання, прооперовані пацієнти раніше активізуються. Обидва бійці після операції самостійно ходять по палаті, почуваються добре, їх продовжують лікувати.

«Такі операції при бойовій травмі нирки не мають аналогів у світовій практиці, — зазначають на сторінці командування Медичних сил. — Ділимося успіхом військових лікарів і пишаємося нашими медиками».

Щоправда, прізвищ військових медиків не згадують. Частково завісу привідкрив перший заступник голови Вінницької обласної ради Володимир Кістіон. На своїй сторінці у Фейсбуці посадовець написав: «Вінницький військовий хірург Костянтин Гуменюк провів у фронтових умовах операцію, яка не має аналогів у світі, — видалив у пораненого військового нирку після бойової травми лапароскопічним методом». Додав світлину хірурга, зроблену після завершення ним операції.

Полковник Гуменюк працює у Вінницькому військово-медичному клінічному центрі Центрального регіону. Нині надає допомогу військовим у районі бойових дій.

Як вдалося дізнатися, у перше відрядження на Донбас Гуменюк відбув у 2014 році. У 2015-му його призначили провідним хірургом 59-го військово-мобільного шпиталю, створеному на Луганщині. Надалі на медика поклали ще відповідальніше завдання — у 2017-му він став головним хірургом АТО, у два наступні роки — головний хірург Операції об’єднаних сил.

У військово-медичному центрі у Вінниці Костянтин Гуменюк очолює клініку абдомінальної хірургії, що спеціалізується на планових і екстрених операціях на черевній порожнині. За майже 20 років роботи у військовій медицині лікар Гуменюк набув чималого досвіду, акумулював його у науковій роботі на здобуття вченого ступеня кандидата медичних наук. Успішно захистив кандидатську дисертацію.

«Військові хірурги України тримають стрій та впроваджують малоінвазивні операції для порятунку військових з важкими пораненнями. Дякуємо за службу. Разом до Перемоги!» — зазначають на Фейсбук-сторінці командування Медичних сил.

Наприкінці повідомлення вміщують світлину з таким підписом: «Кулі та осколки видалені військовими хірургами з черевної порожнини поранених військових».

Фото з Фейсбук-сторінки Володимира Кістіона та командування Медичних сил.