Ворошиловський районний суд Донецька ухвалив вирок у справі Андрія Калугіна, якого визнано винним у захопленні заручниці — співробітниці кредитної установи. Драма розігралася 12 березня цього року в центрі міста, коли 31-річний мешканець Макіївки прийшов до офісу спілки і, погрожуючи ножем, зажадав від дівчини-менеджера негайно виплатити йому гроші, передбачені договором. Потерпіла дістала поранення, а самого зловмисника знешкодили і затримали правоохоронці.

Пізніше з’ясувалося, що «терорист» став жертвою хитрої схеми, розробленої фінансовою установою. Для отримання кредиту на 50 тисяч гривень Калугіну потрібно було внести страховку — 3,5 тисячі гривень. Але після сплати необхідної суми клієнт позики не отримав. У кредитній установі дату виплати грошей переносили і водночас почали нараховувати відсотки. Зрештою, через два тижні нерви у чоловіка здали, і він вирішив шукати правди, пішовши до офісу спілки з кухонним ножем. За кредитом він звертався, тому що родина опинилася у скрутній ситуації: чоловік мав важкохворого малолітнього сина, і для обстеження в обласній лікарні потрібно було зібрати 7 тисяч гривень.

— Я не хотів їй зашкодити, просто довели до такого стану. Розумію, що зустрічаються такі шахрайські організації, в яких є «дах», а проти нього — хоч із ножем, хоч із ломом. А я що — «моя песня спета», — розповів журналістам напередодні судового засідання Калугін. — Ми по відео дивилися. Там охоронець спровокував. Мені здається, через нього дівчина дістала поранення. Все трапилося тоді, коли потерпіла стала вириватися. Ми перечепилися через обігрівач, потім охоронець підбіг, почав виривати у мене ножа, став смикати мою руку. Так я її й поранив. А чи спотворене обличчя у потерпілої, не знаю. Я бачив лише матеріали кримінальної справи. Звичайно, я каюся у скоєному. Але якби хотів справді її вбивати чи калічити — навіщо б викликав «швидку»?

Потерпіла Юлія Білоус подала клопотання про відшкодування моральної шкоди в розмірі 30 тисяч та матеріальних витрат на лікування. У суд дівчина приходила з пов’язкою, яка затуляла нижню частину обличчя. Попередні судові засідання на прохання потерпілої були закритими.

— Звичайно, є наслідки. Шрами на обличчі, які протягом дев’яти місяців не можуть зникнути і навряд зникнуть. Попри те, що медицина у нас на високому рівні, лікарі не обіцяють мені ідеального обличчя, яке було до цього випадку. Вважаю, кожна людина, яка скоює злочин, має бути покараною. Незалежно від того, чи має дитину-інваліда, батька-інваліда, матір... У кожного з нас є свої проблеми, але ніхто не скоює таких вчинків, не вбиває, не ріже. Тим паче, про дитину спочатку не йшлося, — зазначила потерпіла.

Після вивчення зібраних доказів суд повністю погодився з позицією державного обвинувачення і призначив Андрію Калугіну покарання у вигляді восьми років позбавлення волі. Чоловік також має відшкодувати потерпілій моральну і матеріальну шкоду. Адвокат підсудного Тетяна Іванова повідомила, що збирається подавати апеляцію на рішення районного суду.

Донецька область.

Андрій Калугін каже, що не збирався завдавати заручниці тілесних ушкоджень.

 

Фото автора.