Квітучі акації та каштани, катальпи та липи створюють неймовірне відчуття урочистості життя всупереч найважчим обставинам. І навіть сьогодні, коли люди здригаються від звуку сирен, що попереджають про повітряну тривогу, дуже багато хто приходить у парки і сквери, до міського саду, щоб почути спів птахів, поспостерігати за білками, що перестрибують з гілки на гілку, помилуватися красою трав'яних килимів і квіти, що розпускаються.

Нещодавно КП «Міськзелентрест», яке відповідає за стан зелених зон міста, очолив новий керівник. Віталій Розкидний раніше якраз і працював керівником дільниці, а потім заступником директора підприємства з питань благоустрою зеленої зони. Невеликий колектив дільниці дає раду основному вантажу ліквідації наслідків стихійного лиха, коли від сильних поривів вітру падали дерева, ускладнюючи рух транспорту та створюючи загрозу для життя пішоходів. Саме з ініціативи Віталія Розкидного дільниця благоустрою чисельно збільшилася з 8 до 21 особи. Та й відбір став ретельнішим – непроста робота вимагає залучення професійно підготовлених людей. Тут, як не дивно, у чомусь допомогла війна, – багато приватних озеленювальних фірм перестали працювати, і люди, які залишилися не роботи, потягнулися в «Міськзелентрест». Загалом на підприємстві працює трохи більш як 340 осіб. Із початком війни з Одеси вирішили виїхати приблизно 10% працівників. Але багато хто потім повернувся.

– Наша робота не передбачає перерв, каже Віталій Розкидний. – Це будівництво можна зупинити, а потім, через певний час, продовжити. У нас специфіка зовсім інша. Перебіг природних процесів не можна зупинити. Один сезон змінює інший, і якщо щось не встигнути зробити, наприклад, не підготувати розсаду, нічого буде висаджуватиме на клумби. Закінчуються весняні, треба займатися літніми. Тому навіть у воєнний час ми продовжуємо працювати, щоб відпочиваючи у парках та скверах, одесити почувалися спокійно. Як у мирний час.

Справді, дивлячись на працівників «Міськзелентресту», які трудяться у звичайному режимі, жителі міста поспішили на ринки по розсаду та саджанці, почали прикрашати прибудинкові території. Це стало своєрідним викликом та протестом проти війни.

Слід зазначити, що останнім часом у озелененні міста з'явилися нові яскраві штрихи. Такими стали висадка рослин на розділових смугах доріг – на Дальницькому шосе вже зацвіли висаджені торік 16 тисяч кущів спіреї Вангутта, від площі Толбухіна до 1-ї станції Чорноморської дороги та на Адміральському проспекті виросли живоплоти, і збільшення частки вертикального озеленення. Довго квітучі петунії стали головною особливістю вертикального озеленення центральної частини міста. А цього літа вони з'являться і в інших районах Одеси. Загалом буде встановлено 87 підвісних ваз.

– Фахівці справедливо зазначають про швидше потепління на півдні України, ніж загалом у країні, – продовжує Віталій Розкидний. – Це доводиться враховувати, оскільки з підвищенням температури паразитів стає більше. І нам потрібні зелені насадження, які стійкі до них. Наприклад, дуже популярний у нас чагарник буксус дедалі сильніше страждає від самшитової вогнівки. Тому краще замість нього висаджувати тиси та кипарисники.

Цьогоріч ми зробили перерву у проведенні щеплень каштанів від мінуючої молі. Дали деревам можливість виробити свій імунітет від цього шкідника. І поки що каштани почуваються нормально.

Розповідаючи про перспективніші для висадки в умовах глобального потепління дерева, Віталій Розкидний відзначив невибагливу софору, яка має практично 100-відсоткове виживання, тополі, що ростуть угору і дають багато кисню, ясені – символ сили і потужності. Добре приживаються і молоді саджанці акації.

Керівник «Міськзелентресту» акцентує на необхідності тіснішої співпраці з об'єднаннями співвласників багатоквартирних будинків та житлово-будівельними кооперативами щодо озеленення територій. ОСББ та ЖБК могли б купувати у «Міськзелентресту» посадковий матеріал, а також консультуватися з фахівцями. Тому що красиве зелене оздоблення з'являється тільки там, де правильно і грамотно доглядають саджанці дерев, кущів і клумб.

На сьогодні планується висадити понад 162 тисячі літніх квітів: петуній, пеларгоній, сальвій, цинерарій, бегоній, герані, хлорофітумів. Перші літні насадження вже прикрасили клумби у міському саду та парку культури та відпочинку ім. Т. Г. Шевченка. У червні розпочнеться заміна весняних квітів літніми по всьому місту. Це означає, що Одеса цього літа буде ще яскравішою і прекраснішою. Адже заради цього щодня працює дуже багато людей.