Новий велосипед — на радість дітям.

Прихисток із 26 березня вони знайшли в Дубовецькій тергромаді неподалік Івано-Франківська. Село на березі Дністра, прикарпатська природа допомагають забути важку евакуацію та передусім — жахіття російської агресії. У місцевій школі, де розмістилися дев’ятеро діточок із мамою-вихователькою Іриною Целухіною та дідусем, огорнули гостей теплотою та увагою.

«Нещодавно в межах започаткованої акції «Від мами до мами» ми відвідали дитбудинок сімейного типу в селі Дубівці, який під обстрілами виїхав із Рубіжного, — розповідає народна депутатка Олена Вінтоняк. — Глава великого сімейства залишився там. А 30 квітня у помешкання та пасіку влучили снаряди. Все загорілося, батько гасив пожежу і загинув».

Нині у сім’ї немає нічого, бо родинний дім повністю згорів. Попри все мама Ірина, вчителька за фахом, на Івано-Франківщині займається волонтерством. Разом із громадою організували для дітей літній навчальний табір у Дубівцях.

«Поспілкувавшись із дітьми, була вражена їхньою силою духу, незламністю та добротою, — каже Олена Вінтоняк. — На жаль, навіть малеча вміє відрізняти вакуумні бомби від снарядів, миттю спускатися до підвалу. Хлопчик Михайлик дістав осколкове поранення. І навіть після того сім’я самоорганізувалася та допомагала місцевим, особливо літнім людям, складати продуктові корзини, гуманітарну допомогу. Це захоплює. Вони — приклад сили та жаги до життя. Варто, щоб про цю сім’ю дізналось якомога більше людей та разом ми змогли їм допомогти! Поспілкувавшись з пані Іриною, була вражена їхньою згуртованістю, успіхами в навчанні дітей та усмішками малечі».

Того дня Олена Вінтоняк передала дітям новенький велосипед від франківського підприємця Ігоря Рибака. Малеча вже сформувала чергу, хто за ким кататиметься.

Привезли й продукти та засоби гігієни.

«Ми теж підтримуємо цю сім’ю, — розповіла директор Служби у справах дітей Івано-Франківської ОДА Марія Євчук. — Коли надходить міжнародна благодійна допомога, даємо за потребами: постільну білизну, продукти, побутову хімію тощо. Працюємо над питанням надання сім’ї окремого помешкання. Почали одразу, щойно наші колеги з Луганщини повідомили про переїзд будинку сімейного типу до Прикарпаття. Пропонували жити в церковній будівлі однієї із релігійних громад, але мама Ірина вирішила, що в школі краще. Вже знайшли просторе помешкання в Дубівцях. Громада допомагає з ремонтом. А невдовзі там справлять новосілля».

Загалом від початку війни до Івано-Франківської області із гарячих точок переїхало 22 ДБСТ, а це 157 вихованців. Згодом деякі з них переїхали в інший регіон та за кордон.

Тих же, хто обрав Прикарпаття, у Службі у справах дітей прагнуть забезпечити всім необхідним для комфортного перебування. Це й пральні машинки, й інша техніка.

Звісно, одяг та продукти. Адже чужих дітей не буває.

Івано-Франківська область.

Фото з відкритих джерел.