Кабінет Міністрів у межах підготовки до опалювального сезону встановив, що ТЕЦ, ОСББ та інші виробники тепла отримуватимуть газ за фіксованою ціною. «Ціна буде зафіксована на рівні 7400 гривень за тисячу кубометрів. Це дасть можливість місцевій владі не підвищувати тарифи для людей», – сказав Прем’єр-міністр Денис Шмигаль 3 червня під час засідання уряду.

Звернувшись до теми відновлення звільнених від російських агресорів територій, прем’єр зазначив, що уряд насамперед почав розробляти та реалізовувати план термінового відновлення критичної інфраструктури і проведення першочергових некапітальних ремонтів, для чого за останні два місяці було виділили 2,3 мільярда гривень. Зокрема, Київська та Чернігівська області отримали по 400 мільйонів гривень, Харківська та Сумська – по 250 мільйонів, Київ – 200 мільйонів гривень, Житомирська область – 100 та Миколаївська – 56 мільйонів гривень. «Ми закликали місцеву владу за можливості так само виділяти кошти на відбудову. Бачимо, що тут є позитивна синергія. Наприклад, керівництво Києва долучилося до програми відновлення, виділивши кошти з місцевого бюджету на відбудову зруйнованого житла та об’єктів інфраструктури», – сказав Д. Шмигаль, зауваживши, що нині відбувається лише перший етап відбудови, зокрема, оцінюються збитки, складається технічна документація проектів, ремонтуються критично важливі об’єкти. «Завдання уряду - щоб до осені більшість пошкоджених критичних об’єктів були відновлені, щоб усі громадяни на деокупованих територіях були з водою, газом, світлом. Там, де це можливо, ми відремонтуємо школи, дитячі садочки та лікарні. У чотирьох повністю деокупованих областях у нас нині готується відновлення 83 лікарень, 59 дитячих садочків, 122 шкіл», – повідомив прем’єр, наголосивши, що всі ми хочемо, щоб українці поверталися додому, а для цього потрібно забезпечити відповідні умови. 

«Усе, що можливо швидко відремонтувати, має бути відновлено», – підкреслив глава уряду, поінформувавши, що від початку військових дій наші енергетики повернули світло для понад 4,5 мільйона українців, вся Київщина знову з газом, тривають ремонтні роботи на Чернігівському водоканалі, адже у майже третини міста немає води. Щоб максимально швидко розв’язати цю проблему, уряд якраз і виділив 150 мільйонів гривень. Також на 37 котельнях із майже 200 зруйнованих уже завершуються відновлювальні роботи. «В усіх областях щодня працюють комісії, які фіксують пошкодження. У чотирьох областях уже зафіксовано 35 тисяч пошкоджених або зруйнованих об’єктів. Майже 75 відсотків із них розташовані на Київщині», – зазначив Д. Шмигаль, додавши, що стосовно Харківщини, Миколаївщини, Донеччини та Луганщини зараз важко робити оцінку, адже активні бої та постійні обстріли там не припиняються.

Також уряд виділив із резервного фонду держбюджету 50,6 мільйона гривень для виплати квітневої компенсації власникам житла, які прихистили вимушених переселенців. Загалом за підсумками квітня загальна сума компенсації витрат за розміщення 352 тисяч ВПО становить понад 107 мільйонів гривень, тож іще 56,6 мільйона гривень буде відшкодовано за рахунок донорських коштів.

Кабмін вніс зміни до Положення про проходження служби рядовим і начальницьким складом органів внутрішніх справ. Зокрема, особам середнього та старшого начальницького складу збільшено граничний вік перебування на службі з 45 до 55 років. 

Під час засідання прем’єр звернутися до всіх міжнародних компаній, які працювали в Україні, із закликом відновлювати свою роботу вже зараз, як це зробили більшість українських підприємств у безпечних регіонах. «Припинення роботи в Україні - це санкції проти нашої економіки. Ваше повернення стане проявом справжньої солідарності з українським народом, який сьогодні виборює свою свободу та бореться за мирне майбутнє всієї Європи», – наголосив Д. Шмигаль, запевнивши, що уряд таким компаніям максимально допомагатиме.