Після повномасштабного російського вторгнення нашим аграріям вдалося  успішно провести найскладнішу посівну кампанію, а тепер уряд розпочав підготовку до, мабуть, найскладнішого в історії України опалювального сезону. У зв’язку з цим у вівторок під час засідання Кабінету Міністрів було створено штаб, який у щоденному режимі перейматиметься цим питанням. «Завдання чіткі: збалансувати систему, провести ремонти, оперативно вирішувати всі проблеми, сформувати необхідний рівень комунікації між усіма задіяними рівнями. Залучаємо до нього і представників місцевої влади, і теплопостачальників, і представників регулятора, і державний «Нафтогаз України», – зазначив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль.
 
За словами керівника штабу, міністра розвитку громад і територій Олексія Чернишова, йдеться про забезпечення своєчасної та якісної підготовки об’єктів житлово-комунального господарства (ЖКГ) та паливно-енергетичного комплексу (ПЕК) до осінньо-зимового періоду, координацію управління системою відновлення зруйнованих/пошкоджених об’єктів ЖКГ та ПЕК під час військових дій, управління резервом обладнання та матеріалів для використання в разі виникнення надзвичайних ситуацій, сприяння укладанню договорів на постачання природного газу між підприємствами теплопостачання та газотранспортними підприємствами.
 
«В умовах воєнного стану забезпечення підготовки об’єктів теплопостачання до опалювального сезону надзвичайно складне та відповідальне завдання. Зокрема, через пошкодження та руйнування об’єктів централізованого теплопостачання внаслідок бойових дій. Зрозуміло, що велике навантаження з підготовки до опалювального сезону лягає й на місцеву владу. Тож спільно ми докладемо максимум зусиль, щоб забезпечити теплом домівки наших людей», – наголосив міністр розвитку громад і територій.
 
Д. Шмигаль особливо наголосив на важливості проведення необхідних ремонтних робіт, адже росія зруйнували понад 200 котелень, дуже сильно пошкодила Кременчуцьку, Чернігівську, Охтирську, Луганську і Сєвєродонецьку ТЕЦ, а також лінії електропередач. «Там, де це можливо, ремонтні роботи уже розпочалися. Міністерство розвитку громад та територій відповідальне за реалізацію цих проектів і маємо запевнення, що по об’єктах теплопостачання в Чернігові, Кременчуку, Охтирці все буде зроблено вчасно», – сказав він.
 
Коментуючи ситуацію із газом, прем’єр повідомив, що після завершення минулого опалювального сезону в наших сховищах залишалося 9 мільярдів кубометрів блакитного палива, а станом на 1 червня цього року його запаси зросли до 10 мільярдів кубометрів. «Це на 7,5 відсотка, або на 700 мільйонів кубометрів більше, ніж, наприклад, середні показники 2014–2018 років», – зауважив він, додавши, що перед НАК «Нафтогаз України» стоїть завдання, щоб до початку опалювального сезону в підземних сховищах було щонайменше 19 мільярдів кубометрів блакитного палива. З урахуванням власного видобутку, який цього року очікується від 16 до 19 мільярдів кубометрів, нам цих запасів має вистачити для проходження наступного опалювального сезону.
 
Щодо ситуації з вугіллям та електроенергією, то поки що під окупацією залишається Запорізька атомна електростанція, Каховська гідроелектростанція, три ТЕС та майже 40 відсотків об’єктів відновлювальної енергетики. Крім того, на частині наших станцій підвезення вугілля заблоковано через загрозу обстрілів, а також є логістичні проблеми й руйнування. Майже на третину впав і видобуток вугілля на державних шахтах, адже частина об’єктів опинилася в тимчасовій окупації. «Але ми маємо альтернативні варіанти, тож на початок опалювального сезону об’єми вугілля на складах розраховуємо довести щонайменше до 2 мільйонів тонн. Це дозволить забезпечити стабільність поставок і для населення, і для бізнесу», – повідомив Д. Шмигаль, додавши, що перед Міністерством енергетики усе-таки стоїть завдання із накопичення до 3 мільйонів тонн вугілля.
 
Водночас зменшення майже на 30 відсотків внутрішнього споживання електроенергії дозволяє не тільки забезпечувати власні потреби, але й експортувати електроенергію до європейських країн та отримувати додаткові доходи і експортну виручку. «Збільшення експортних можливостей електроенергії до країн ЄС – це один із ключових пріоритетів у сфері енергетики та нашої європейської інтеграції. Потенціал там – сотні мільйонів доларів прибутку щороку та зменшення залежності країн Європи від російського газу», – зазначив прем’єр, додавши, що приєднання України до європейської енергомережі відкриває можливості для трансформації нашої енергетичної інфраструктури, зеленого переходу та реалізації програм енергоефективності.
 
Кабмін ухвалив рішення про відкриття спеціального рахунку в Нацбанку в рамках ініціативи Президента UNITED24, кошти з якого буде спрямовано на відновлення пошкоджених росією спортивних споруд, закладів, установ, організацій сфери фізичної культури і спорту та забезпечення розвитку спортивної інфраструктури в регіонах України. Міністр молоді і спорту Вадим Гутцайт повідомив, що на сьогодні внаслідок бойових дій та ворожих обстрілів в Україні зруйновано чи пошкоджено 92 спортивних об’єкти.
 
Уряд підтримав та внесе на розгляд парламенту законопроект щодо врегулювання обігу рослин роду коноплі (Cannabis) в медичних, промислових цілях та в науковій і науково-технічній діяльності. Міністерство охорони здоров’я розраховує, що Верховна Рада підтримає цей документ, оскільки медичний канабіс здатен запобігати стражданням пацієнтів та покращити їхнє лікування. Зокрема, він полегшує перебіг понад 50 патологічних станів, серед яких посттравматичні стресові розлади, неврологічні захворювання та хронічні болі невропатичного походження. Крім того, препарати на основі канабісу застосовуються у паліативній допомозі для полегшення комплексу симптомів у онкохворих.
 
Водночас з метою жорсткого контролю над вирощуванням, виробництвом та реалізацією препаратів законопроект передбачає ліцензування господарської діяльності з культивування сортів рослин роду коноплі для медичних цілей, надання дозволу для її використання в медичних і промислових цілях, а також в науковій та науково-технічній діяльності. При цьому для забезпечення простежуваності обігу коноплі для медичних цілей, продуктів їх переробки чи вироблених (виготовлених) із них лікарських засобів передбачається маркування кожної партії та одиниці фасованої продукції унікальним штрих-кодом, ведення електронного реєстру та відпуску виготовлених із коноплі лікарських засобів виключно за призначенням лікаря відповідно до медичних показань та за електронним рецептом.