Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони рекомендує парламенту прийняти за основу проект закону про створення та виробництво озброєння, військової та спеціальної техніки.
Законопроектом (№2420а) передбачається врегулювати правові та господарські відносини, які виникають під час діяльності, пов’язаної зі створенням та виробництвом озброєння, військової та спеціальної техніки, правовий режим зазначених виробів, повноваження центральних органів виконавчої влади.
Проектом також пропонується встановити основні принципи та засоби державного регулювання в цій сфері, напрямки практичної реалізації системи розроблення і поставлення на виробництво озброєння, військової і спеціальної техніки, а також порядок залучення недержавних інвестицій.
Згідно з документом, основними принципами діяльності, пов’язаної з виробництвом виробів військового призначення, є: пріоритетність національних інтересів і безпеки України; забезпечення виконання нашою країною міжнародних зобов’язань щодо створення та виробництва звичайних видів озброєння, зброї масового знищення та засобів її доставки; захист державою прав та законних інтересів у сфері зовнішньоекономічної діяльності суб’єктів виробництва тощо.
На засіданні Комітету зазначалося, що метою прийняття проекту є створення умов для формування та ефективної реалізації державної політики у сфері виробництва озброєння, військової та спеціальної техніки для потреб Збройних Сил України та інших військових формувань.
Як вважають народні обранці, прийняття законопроекту дасть змогу забезпечити умови для ефективного управління процесами створення і виробництва озброєння, військової та спеціальної техніки, а також сприятиме зосередженню бюджетних коштів для виготовлення сучасних зразків цих виробів.
Інформаційне управління апарату Верховної Ради України.