Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук у межах робочого візиту до Страсбурга провів зустріч зі співголовами групи «Зелені/Європейський вільний альянс» у Європейському парламенті — Ска Келлер та Філіпом Ламбертом.

Руслан Стефанчук подякував колегам за підтримку, яку Україна відчуває з боку Європарламенту майже з першого дня війни.

«Для нас дуже важливо, щоби взаємоповага між Україною і ЄС дала якісні зміни», — наголосив Голова українського Парламенту та додав, що всі оплески, які він сьогодні отримав у стінах Європейського Парламенту, із великою вдячністю передасть Українському народові.

Руслан Стефанчук виділив кілька напрямів співпраці із європейськими колегами: перший — це технологічна, інтелектуальна та інституційна допомога та їхній розвиток у майбутньому.

«Другий — це підтримка зброєю та військовою технікою. Прошу вас, як депутатів ваших країн, достукатися до тих, хто ухвалює рішення, з однією простою тезою, яку озвучив Президент України Володимир Зеленський, — один день війни в Україні має велику ціну — це 100 життів і 500 поранених солдат. Це страшна математика, яку ми маємо пам’ятати, коли формуємо таймлайн надання військової допомоги для України», — наголосив Руслан Стефанчук.

Також Голова Верховної Ради України подякував за санкційну підтримку України Європарламентом та наголосив, що потрібно її посилити, щоби «вести війну для рф стало економічно боляче».

Крім того, обговорили фінансову підтримку, яку Європейський Союз активно надає Україні, і механізми фінансової відповідальності агресора за заподіяну шкоду.

«Давайте разом знайдемо механізм, який надасть можливість задовольнити всю завдану шкоду насамперед за рахунок російської федерації та її олігархів й інших суб’єктів, які підтримали війну», — наголосив Спікер українського Парламенту та додав, що із цим питанням також тісно пов’язане притягнення рф до відповідальності у Міжнародному кримінальному суді та питання відбудови України, до якої влада України запрошує всі країни Європейського Союзу.

Зі свого боку, європейські депутати висловили підтримку налаштованості України на європейські цінності та жваво цікавилися поточною ситуацією в Україні. Зокрема, порушили питання отримання Україною статусу кандидата у члени ЄС, необхідної для України зброї та допомоги у розмінуванні територій.

«Я відчуваю, що Україна має підтримку у світі. Європа не може втомитися, інакше вона програє. Тому ми маємо розплющити очі й побачити, що якщо хтось думає, що війна десь далеко, то війна вже — на порозі», — зауважив Руслан Стефанчук.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України