Комітет Верховної Ради з питань аграрної політики та земельних відносин рекомендує парламенту прийняти за основу законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів (щодо сприяння індивідуальному житловому будівництву на селі).
Проектом (№2505а) передбачено пільги щодо приєднання до інженерних мереж та особливий порядок приєднання до газових та електричних мереж індивідуальних забудовників, які постійно проживають у сільській місцевості і працюють в органах місцевого самоврядування, організаціях сільського господарства, навчальних закладах, закладах культури та охорони здоров’я тощо.
Згідно з документом, приєднання електроустановок таких забудовників має здійснюватися безоплатно та фінансуватися за рахунок тарифу на передачу електричної енергії, який встановлюється для електропередавальної організації відповідною національною комісією.
Законопроект містить також норму про приєднання до газових мереж об’єктів газоспоживання (газопостачання) замовників — індивідуальних сільських забудовників, яке має здійснюватися безплатно та фінансуватися за рахунок тарифів на транспортування та розподіл природного газу.
Як зазначалося під час обговорення, чинним законодавством передбачено приєднання індивідуальних сільських забудовників до інженерних мереж суб’єктів природних монополій за рахунок замовників, що є значним фінансовим тягарем для населення, особливо в сільській місцевості, і, як наслідок, стримує індивідуальне житлове будівництво.
Вл. інф.