Про це інформує Комітет Верховної Ради України з питань енергетики та ЖКП.

Цим рішенням країни Євросоюзу скоротять споживання майже 75% обсягів російської сирої нафти. Якщо Німеччина і Польща виконають намір добровільно приєднатися до ембарго в частині трубопровідної нафти, то до кінця року обсяг буде скорочено приблизно на 90%.

Країни, що отримали і планують скористатися винятками, – Угорщина, Словаччина, Чехія, Болгарія, Хорватія — відповідають за незначну частину загальних обсягів.

Приблизно 30–40% доходів росії – це доходи з реалізації нафти та нафтопродуктів. Скоротивши обсяг експорту, країни ЄС підривають здатність кремля фінансувати війну в Україні, – наголошують у комітеті.

Нагадаємо

Європейський Союз почав працювати над сьомим пакетом санкцій проти росії через її вторгнення в Україну. За пропозицією Польщі, до сьомого пакета санкцій можливо буде включено повне ембарго на російський газ. Додамо, що росія зі свого видобутку природного газу постачає в Європу майже 40%.

Після першого дня саміту лідерів Євросоюзу в Брюсселі було погоджено нафтове ембарго, однак чиновники та дипломати заявили, що припинити закупівлю ЄС російського природного газу буде складніше.

На противагу заяві канцлера Австрії Карла Негаммера про те, що газове ембарго не буде питанням в наступному пакеті санкцій, Польща пропонує включити в сьомий пакет санкцій повне ембарго на енергоносії з рф, в тому числі на російський газ.

Про це заявив заступник міністра закордонних справ Польщі Павло Яблонський в інтерв’ю PAP.

За його словами, прийнятий Євросоюзом шостий пакет санкцій є важливим кроком у напрямку забезпечення незалежності Європи від російських енергоносіїв, але цього замало.

«Санкції мають бути ще жорсткішими — у контексті газу, який росія ще може продавати, у контексті від'єднання всіх російських банків від системи SWIFT», — сказав заступник міністра закордонних справ Польщі.

На запитання про ефективність уже введених санкцій Павло Яблонський відповів, що путін усе ще має ресурси і може витрачати гроші на армію та поповнення своїх резервів на фронті.

Вл. інф.