Насамперед Руслан Стефанчук наголосив, що основна мета його візиту — це адвокатування рішення 23—24 червня щодо кандидатського статусу України в Європейському Союзі. «Рівень підтримки українців щодо вступу до ЄС становить 91%», — повідомив він і додав, що у Нідерландах ця позитивна цифра сягає 62%.

«Як Україні є, що запропонувати Європі, так і Європа має, що отримати від України», — зазначив Голова Парламенту. Зокрема, він акцентував на питаннях: залучення найновіших інтелектуальних ІТ-розробок, у яких зараз Україна має лідерські позиції; аграрного ринку України, який відкрила для сільського господарства всього світу саме Верховна Рада України; української армії, яка сьогодні боронить всю Європу, як додаткового фактору загальної безпеки.

«24 лютого росія розпочала безпрецедентну неоголошену війну не лише проти України, але й проти усього цивілізованого світу», — зауважив Руслан Стефанчук. Зокрема, він акцентував, що рф робить усе, щоби відродити «СРСР 2.0», тому що це все, на що вона спромоглася за весь цей час.

«Учора було 10 років, як почався чемпіонат «Євро-2012». Добре пам’ятаю, коли збірна Нідерландів перебувала у Харкові, заповненому прапорами Нідерландів. Так ось, на жаль, сьогодні вже того Харкова немає», — наголосив Руслан Стефанчук, також згадавши спільну трагедію рейсу МН17: «Сьогодні ми говоримо не лише про наше спільне минуле, але й про нашу спільну історію на майбутнє».

До того ж Голова Парламенту зазначив, що для України дуже важливим є питання отримання вироку суду для рф: «Де говорити про справедливість, як не в Гаазі. Для нас дуже важливим є питання проведення справедливого розслідування злочинів рф у Міжнародному кримінальному суді».

«Війна завершиться — і постане питання відбудови України», — зауважив Руслан Стефанчук і запросив Нідерланди долучитися до великого європейського та світового проекту відбудови України.

Голова Верховної Ради України висловив вдячність народу Нідерландів, який у цей складний час відкрив свої домівки та серця для 62 тисяч українців. Він також наголосив, що зараз Україна потребує допомоги у розблокуванні портів задля продовольчої безпеки всього світу та надання систем протиповітряної оборони.

«У тій ситуації, в якій перебуває нині Україна, важко сказати їй «ні» у прагненні стати кандидатом у члени ЄС», — зауважив, зі свого боку, Міністр закордонних справ Королівства Нідерланди Вопке Хукстра.

Він також наголосив, що Нідерланди докладатимуть максимум зусиль, аби військова підтримка України збільшувалася, санкційний тиск на росію посилювався та всі російські військові, які скоїли звірства на території України, були притягнені до відповідальності.

«Ми з вами у цій боротьбі: влада й народ Нідерландів та я особисто — із вами до перемоги», — запевнив Вопке Хукстра.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України.

Фото rada.gov.ua