ро це інформує Державна екологічна інспекція України.

Водночас від початку року Держекоінспекцією проведено 5076 заходів контролю у сфері охорони навколишнього природного середовища. У результаті за порушення вимог природоохоронного законодавства складено 6752 протоколи про адмінправопорушення. До правоохоронних органів державні інспектори скерували 259 матеріалів за ознаками злочину проти довкілля – як наслідок  відкрито 124 кримінальні провадження.

Крім того, із січня по травень 2022 року фахівцями ДЕІ висунуто претензій та позовів за шкоду, заподіяну довкіллю, на суму майже 504 млн гривень.

До державного бюджету порушники вже сплатили збитків у добровільному та примусовому порядку на загальну суму понад 27,3 млн гривень.

***

Збитки довкіллю від знищення одного з сільськогосподарських підприємств на Харківщині становлять понад 30,9 млн гривень

Державні інспектори ДЕІ у Харківській області продовжують проводити обстеження території, що зазнали пошкоджень унаслідок агресії російських військ.

Так, під час артобстрілу та двох авіанальотів, здійснених окупантом, пошкоджень зазнало одне з сільськогосподарських підприємств Харківщини, що спеціалізувалось на вирощуванні зернових, бобових культур і насіння олійних культур. На території підприємства зафіксовано зруйновані та пошкоджені будівлі, складські приміщення, критий тік, очищувальну лінію, маслоцех тощо.

У результаті воєнних дій спричинено засмічення території будівельними відходами та уламками бойових частин ракет і снарядів загальною площею 16 000 м2 (об’єм – понад 100 м3).

Шкоду, заподіяну державі внаслідок порушення природоохоронного законодавства, розраховано відповідно до «Методики визначення розміру шкоди, завданої землі, ґрунтам внаслідок надзвичайних ситуацій та/або збройної агресії та бойових дій під час дії воєнного стану», затвердженої наказом Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України від 4 квітня 2022 року № 167.

«Голос України».