Переговори Президента Володимира Зеленського з Президенткою Європейської комісії Урсулою фон дер Ляєн, які відбулися сьогодні у Києві, дадуть змогу фіналізувати оцінку заявки України на вступ до ЄС до кінця наступного тижня. Про повідомила Урсула фон дер Ляєн під час спільної прес-конференції.

«Як ви знаєте, нині Європейська комісія готує свої рекомендації – так званий висновок для країн – членів ЄС. Ми день і ніч працювали над цією оцінкою. Я вам у квітні пообіцяла, що ми будемо працювати над цим невтомно. Наші обговорення дадуть нам змогу завершити цю роботу до кінця наступного тижня», – повідомила Урсула фон дер Ляєн.

За її словами, ЄС високо цінує зусилля і рішучість, яких докладає Україна та її громадяни на євроінтеграційному шляху.  «Люди довели свою мотивацію і рішучу налаштованість, тому я переконана, що ми разом зможемо подолати цю страшну війну, спільно відбудуємо і модернізуємо цю прекрасну країну», – сказала глава Єврокомісії. Водночас вона наголосила на необхідності подальших кроків українського уряду для зміцнення верховенства права та боротьби з корупцією. 

«Мої сьогоднішні переговори з Володимиром Зеленським та Денисом Шмигалем дадуть нам змогу  завершити нашу оцінку.  Шлях відомий. Я ціную зусилля та рішучість України в цьому процесі», – написала Урсула фон дер Ляєн у Твіттері.

«Потрібно зробити більше. Зрозумійте мене правильно. В Україні – війна. Тож ваш фокус і наша підтримка зосереджені на подоланні цієї жахливої війни. Але ми хочемо дивитися вперед. І з реконструкцією ми хочемо дивитися вперед щодо того, що потрібно зробити далі. Наприклад, ви зробили чимало для зміцнення верховенства права, але досі є реформи, які слід імплементувати, щоб, наприклад, побороти корупцію», – сказала фон дер Ляєн.

Очільниця Єврокомісії нагадала, що коли постала проблема захищати незалежність, вся країна активізувалася. «Такий самий дух потрібен для реформування та модернізації країни», – зауважила вона.

Зі свого боку Президент Володимир Зеленський наголосив, що «саме сьогодні визначається, яким буде майбутнє об’єднаної Європи, та чи буде майбутнє взагалі».

«Позитивна відповідь Європейського Союзу на українську заявку щодо членства може стати позитивною відповіддю на запитання, чи є взагалі майбутнє у європейського проекту», – сказав Президент. Він нагадав, що згідно з результатами опитування, проведеного в країнах – членах ЄС, переважна більшість громадян цих держав вважають Україну частиною європейської спільноти. «Політичного визнання цієї реальності ми дуже очікуємо вже 23– 24 червня», –  зазначив Володимир Зеленський.

«Усі вже бачили, що український народ настільки цінує свободу, що зробить усе необхідне для європейської інтеграції України», – сказав Президент, водночас зауваживши, що українці усвідомлюють, що кандидатський статус – це тільки початок шляху до Європейського Союзу.

«Європейський проект точно не може бути завершено без України, і це абсолютно очевидно саме сьогодні, коли український народ захищає майбутнє для себе і для всіх народів і заходу, і сходу, і півночі, і півдня Європи. Дякую Президенту Європейської комісії Урсулі фон дер Ляєн за змістовні перемовини. Ваше лідерство, ваша увага дуже цінні для нас. Вірю, що вже найближчим часом будемо спілкуватися з вами на новому рівні наших відносин – України та ЄС», – підкреслив він.

Також Володимир Зеленський закликав посилити санкційний тиск на рф і запровадити сьомий пакет обмежувальних заходів. Ці санкції мають стосуватися всіх компаній, «які так чи інакше допомагають російській державі – чи то у військовій сфері, чи то у придушенні демократії».

Окрім того, він закликав Європейський Союз повністю відмовитися від російських енергоресурсів.

Фото зі сторінки Урсули Фон дер Ляєн у Твіттері.