Про звільнення з санкт-петербурзького університету повідомила Тетяна Таїрова – докторка історичних наук, професорка кафедри народів СНД, відома дослідниця історії України. Не так давно вона представляла у Батурині свій художній твір про гетьмана Івана Мазепу, який має стати основою для художнього пригодницького фільму.

Звільнена Тетяна Таїрова після 19 років роботи в університеті, після отримання найпрестижнішої в університеті премії – за наукові роботи.

Хоча, чесно кажучи, це й так дивно, як вона там досі протрималася – адже є авторкою позитивної книги про гетьмана Мазепу та ще й у знаменитій серії "Жизнь замечательных людей", відкривачем Батуринського архіву, вивезеного росіянами перед спаленням Батурина військами Меншикова, авторкою численних праць про Україну, які ніяк  не вписуються в концепцію «руского міра».

Зрештою, Тетяна Таїрова після початку широкомасштабного нападу Росії на Україну публічно висловила своє співчуття українцям і навіть вибачилася за дії своєї країни. Ну і, вишенька на торті для переслідувачів – вона нагороджена орденом княгині Ольги та й нагороду вручав Президент Віктор Ющенко. Ну, як це все могла далі терпіти російська машина влади  – машина брехні, агресії і підлості?!

Ось що вона писала з початком широкомасштабного наступу росії: «Для мене те, що відбувається – це особиста трагедія. Не тільки тому, що останні 30 років я займаюся дослідженням історії України і в мене дуже багато друзів по всій Україні. Але й тому, що мені дуже соромно, що я – росіянка. Мені дуже соромно за мою батьківщину. Колись ми дуже раділи росії Собчака та Єльцина, демократичній. Коли ми вперше піднімали триколор – ми справді мріяли, що це буде нова демократична росія. Як сталося, що імперські мрії і те, що Ленін колись називав "великодержавним шовінізмом", трансформувалося у фашизм?

Ми про це багато дискутуватимемо, писатимемо багато книжок. Потім, у майбутньому. Після перемоги. Після вашої перемоги. Я не сумніваюся, що з Україною все буде дуже добре. Що це буде величезна, потужна європейська держава. А от із майбутнім росії все буде набагато трагічніше. Винними є всі росіяни. І насамперед – журналісти. Винні й ті сотні тисяч, мільйони українців, які живуть у Росії та мовчать. Наприклад, українські зірки. Я впевнена, що ви переможете. Що козацький дух живе. Слава Україні!».

Коли я писав про представлення її книжки про Мазепу у Батурині, публікацію в «Голосі України» завершив так: «Власне, запитання, як їй вдається в агресивному середовищі залишатися дослідницею гетьмана Мазепи, я означив риторичним і відповіді не чекав. Пані Тетяна тільки заливисто розсміялася — у неї виразно помітні дипломатичні здібності...».

Проте, як бачимо, жодна дипломатія не встоїть перед тупою агресією.

Фото автора.